Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.08.2016.
04:12
J. Arsenović - Vesti A

Da za Aćim efendiju, ne Stefanu Nemanji

U sremskom mestu Šimanovci, bagerima i uz policijsko obezbeđenje srušen je spomenik vladici Nikolaju Velimiroviću, koji je jedan meštanin podigao u centru varoši.

youtube.com/sandzak21
Slave saradnika okupatora: Spomen-tabla u Novom Pazaru

Stanovnici su novinarima izjavili da je spomenik srušen u prošli petak, i to na dan seoske slave Preobraženje, kada je policija blokirala raskrsnicu džipovima i unela nemir među građane.

Dubravka Kovačević Subotički, predsednica Opštine Pećinci, kojoj pripadaju Šimanovci, tvrdi da se nije radilo o spomeniku već o betonskoj ploči.

- Uklonjena je po nalogu opštinskog komunalnog inspektora koji je, vršeći redovnu kontrolu javnih površina pred seosku slavu, uočio betonsku ploču izlivenu na tek uređenoj javnoj površini u centru sela - navela je ona.

I dok neimenovanog inicijatora čeka krivična prijava zbog nelegalne uzurpacije javne površine i "divlje gradnje", građani su zbunjeni, ali i ogorčeni, jer su u vlastitoj državi svedoci dvostrukih aršina ili, kako je jedan primetio, kao da žive "u paralelnim univerzumima".

Postavljaju pitanje zašto nije uklonjen spomenik Janošu Damjaniču u Adi ili tabla ekstremne desničarske mađarske stranke Jobik u Senti? Zašto državi ili lokalnoj samoupravi ne smeta spomen-obeležje jednom mađarizovanom Srbinu, izvorno Damjanić, koji se u 19. veku borio protiv sunarodnika, uz tezu da nijedan Srbin ne treba da ostane u životu, a da kada se to konačno desi, on će samog sebe ubiti?

I na jugu Srbije, u opštinama sa dominantnim albanskim stanovništvom, postoje brojni sporni spomenici koji prkose državi Srbiji, njenim zakonima i istorijskim žrtvama većinskog naroda.

Spomenik u Preševu srušen

Jedino gde je vlast u Beogradu reagovala, a tiče se sredina nacionalnih manjina, bio je spomenik poginulim borcima terorističke OVK u Preševu. I tada su lokalnim vlastima dati rokovi, koji su se produžavali u nedogled, sve dok u januaru 2013, u ranim jutarnjim časovima, uz jake žandarmerijske snage spomenik nije uklonjen. Albanci su se pozivali da amnestiju boraca OVK, odlukom savezne i srpske vlade iz 2001, dok je vlast osnov za uklanjanje objekta tražila u nepoštovanju pravne regulative za dobijanje dozvole.

Tako godinama od postavljenja 2012. opstaje i tabla u Novom Pazaru u čast okupatorskog saradnika u Dugom svetskom ratu Aćim efendije, kao i spomenik zloglasnom albanskom komandantu Lešiju na ulazu u Veliki Trnovac, ali i još desetak spomenika manje poznatih boraca terorističke OVK.

Istovremeno bista Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjić, još od 2002. čeka dozvolu lokalnih vlasti da bude postavljena u Novom Pazaru.

Vladika - od filozofa do antisemite

Kao nacionalno mešovita država Srbija je puna kontroverznih istorijskih ličnosti. Dok su za pripadnike jednog naroda pojedinci heroji, za druge su zločinci. Vladika i potonji svetac Srpske pravne crkve Nikolaj Velimirović za Srbe je jedan od najvećih duhovnika i filozof među monasima, ali ga u jevrejskoj zajednici zbog njegovih gledanja na jevrejsko pitanje tretiraju kao antisemitu. Velimirović je u početku hvalio novu vlast u Nemačkoj pod Hitlerom, ali je odbio da sarađuje sa okupatorom, pa je završio u logoru Dahau. U pokušaju da opravdaju kanonizaciju nadbiskupa iz vremena NDH, Hrvati često prave paralelu između Stepinca i vladike Nikolaja.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online