Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
19:02
Vestionline A

Završen 8. dan protesta: Usaglašeni zahtevi - Smena Vučića, fer i slobodni izbori (VIDEO)

U Beogradu je i osmi dan zaredom održan protest građana, a oni su izneli i nove zahteve. Protest je trajao oko tri sata, a učesnici su prošli već ustaljenom trasom preko Terazija, Trga Republike, Takovske ulice ka zgradi RTS-a, pa ka Vladi Srbije, zatim Ulicom kneza Miloša ka Slaviji, Kralja Milana i nazad do Doma Narodne skupštine.

Tanjug
Novi zahtevi protestanata protiv diktature u Srbiji

Učesnici osmog beogradskog "Protesta protiv diktature" posle kratkog zdržavanja ispred zgrade Vlade Srbije i uzvikivanje "AV, AV, AV" i "Vučiću, lopove" krenuli su ka Trgu Slavija. Pred zgradom vlade zapaljena je i baklja.

Prethodno, kolona sa više hiljada uglavnom mladih ljudi, prošla je pored sedišta Studija B u Palati Beograđanka gde su uzvikivali "Izdaja, izdaja".

Osmi dan protesta obeležen je zajedničkim usaglašenim zahtevima svih studenata među kojima je i smena političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Osim političkih zahteva studenti su se založili i za promenu prooriteta ekonomske i socijalne politike.

Kako se navodi, "studenti i studentkinje, zajedno sa đacima, penzionerima, seljacima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima Srbije koji već danim protestuju, žele da istaknu svoje zahteve i pozovu sve u borbu za njihovo ostvarenje".

Zahtevi, koji su pročitani na protestu, podeljeni su u dve kategorije - prva, koja, kako se navodi, podrazumeva "ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem" i druga, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike.

Što se tiče konkretnih zahteva iz prve grupe, izdvajaju se zahtevi za fer i slobodnim izborima - traži se momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.

"Želimo da ovo važi i za upravo završene predsedničke izbore, te tražimo nezavisnu proveru njihove regularnosti i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova", navodi se u saopštenju.

Traži se i sloboda medija - smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

Među zahtevima su i departizacija (razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima), decentralizacija i premeštanje političke moći na lokalni nivo.

U drugoj grupi ekonomskih i socijalnih zahteva traže se zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštita životnog standarda stanovništva, kao i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Učesnici osmog "Protesta protiv diktature" počeli su u 18 sati da se okupljaju ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, odakle će krenuti u šetnju centralnim gradskim ulicama. Saobraćaj u tom delu Trga Nikole Pašića zatvoren je, dok učesnici protesta, uglavnom mladi, uz zvuke pištaljki pristižu iz svih pravaca.

Nakon 15-ak minuta formirano je čelo kolone s transparentom "Dole diktatura". 

Učesnici protesta doneli su i transparente na kojima piše "Hej, koja je izlaznost na Centralnom groblju", "Ne pada mi na pamet da budem predsednik", "Protiv terora vlasti" i "U novom broju Zabavnika - pomozi Vučku da stavi listiće u kutiju bez savijanja". 

Krenula je protestna šetnja. Ide se trasom ka Terazijama, Trgu republike, Takovskoj, zgradi RTS-a, pa ka Vladi Srbije u Kneza Miloša, Slaviji, Kralja Milana i, nazad do Narodne skupštine.

Ova trasa dugačka je tačno pet kilometara, baš kao i Trka zadovoljstva na Beogradskom maratonu. Ona "alternativna" preko Vukovog spomenika duža je za nekih 500-600 metara.

Protesti su večeras održani i u drugim gradovima Srbije, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online