Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.07.2010.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rasejanje pod kapom matice

Skupština dijaspore i Srba u regionu biće noseća institucija i simbol jedinstva matice i svih njenih državljana koji žive u inostranstvu, bez obzira da li su oni ili njihovi preci rođeni i živeli na teritoriji sadašnje Srbije ili u nekoj od zemalja u regionu - kaže za "Vesti" Srđan Srećković, ministar za dijasporu.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković
 


Šta očekujete od Skupštine dijaspore i Srba u regionu?
 

- Konstituisanjem Skupštine dijaspore i Srba u regionu, dobićemo instituciju koja će u velikoj meri doprineti da se unaprede politički, ekonomski i kulturni odnosi matične države sa dijasporom i Srbima u regionu. Siguran sam da se nikada ovako ozbiljno državni vrh nije bavio tematikom dijaspore i Srba u regionu, a to potvrđuje sastav skupštine i činjenica da će na svečanom zasedanju prisustvovati kompletno državno rukovodstvo i da će se delegatima obratiti predsednik Republike.

Kakva je uloga te skupštine?
 

- Skupština dijaspore i Srba u regionu će zapravo biti noseća institucija prvog zakona o dijaspori i Srbima u regionu i biće simbol jedinstva države Srbije i svih naših državljana koji žive u inostranstvu bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, ali i svih pripadnika srpskog naroda bez obzira da li su oni ili njihovi preci rođeni i živeli na teritoriji sadašnje Srbije ili u nekoj od zemalja u regionu. Verujem da postavljamo dobru bazu za budućnost i da smo napravili pomak u odnosu prema našem rasejanju. Samo konstituisanje institucije neće doneti ništa u jednom danu. Očekuje nas veliki pregalački rad.
 

Fond u funkciji od jeseni

Da li će Skupština dijaspore imati ingerencije nad budžetskim fondom za dijasporu?
- Formiranje budžetskog fonda za dijasporu i Srbe u regionu predviđeno je zakonom i on će, kako je predviđeno, biti u funkciji od septembra. Planirano je da se na početku puni donacijama iz zemlje i rasejanja, a da se tim novcem finansiraju programi koji su u vezi sa očuvanjem nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta naših ljudi koji žive u rasejanju.

Da li će Skupština dijaspore i Srba u regionu imati uticaj na politička, ekonomska, kulturna i druga dešavanja u Srbiji?
 

- Kada sam izabran za ministra nije bilo nikakve normativne baze, ni zakona, ni strategije. Sad kad smo usvojili zakon i kad dobijemo instituciju znači da će odluke, predlozi i smernice ove skupštine biti veza dijaspore i Srba u regionu sa institucijama Srbije. Namera je čvrsta i da nije tako ne bi bio ni donet zakon, niti bi se konstituisala Skupština dijaspore i Srba u regionu.

Može li i kad će dijaspora da se uključi u parlamentarni život matične države preko svojih poslanika?

- Siguran sam da će izborni zakon, koji će biti završen do narednih parlamentarnih izbora, omogućiti našim ljudima iz rasejnja da glasaju a da ne moraju da prelaze više stotina kilometara da bi izvršili to svoje pravo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. A da li će predstavnici rasejanja imati svoje ppredstavnike u Skupštini Srbije, to treba da bude predmet sveobuhvatne analize, i u Srbiji i u dijaspori. Što se mene lično tiče, mislim da je korisno svako dodatno uključivanje rasejanja u život Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online