Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.05.2017.
10:46
slobodnaevropa.org, Vestionline A

"Zastava oružje": Nismo slali naš mitraljez u Siriju

"Zastava oružje" ima informacije da se mitraljez iz njene proizvodnje našao na sirijskom ratištu, ali to oružje nije bilo upućeno u Siriju već je određena količina legalno izvezena u Saudijsku Arabiju, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Milojko Brzaković, generalni direktor te kragujevačke fabrike.

Reuters
Sirijski pobunjenici (Foto: Arhiva)

Svi znaju da oružje završava u Siriji, ali...

Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) i Projekat za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) objavile su istraživanje o tome kako je, kako su naveli, tovar teških mitraljeza prešao put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika.

Kako navode BIRN i OCCRP, mitraljez "kojot" (M02 Coyote), nedavno je primećen na fotografijama na društvenim mrežama boraca sa sirijskog ratišta, gde je posle pređenih 6.000 kilometara tokom 2015. i 2016. godine dospeo u posed Slobodne sirijske armije.

Srbija tek od 2015. ponovo izvozi oružje Saudijskoj Arabiji, a put "kojota" iz Kragujevca koji pominju BIRN i OCCRP podudara se, kako se navodi, sa saznanjima iz njihovog prethodnog istraživanja u kom je otkrivena centralna uloga Saudijske Arabije u snabdevanju sirijskih pobunjenika oružjem iz bivšeg istočnog bloka.

Međutim, Milojko Brzaković, prvi čovek firme "Zastava oružje", tvrdi da od strane Srbije nema ni govora o kršenju pravila.

- Mi smo za izvoz mitraljeza "kojot" sklopili ugovor sa firmom BIEM iz Bugarske, a "end-user" sertifikat, kojim se označava krajnji korisnik, bio je za Saudijsku Arabiju. Dobili smo izvoznu dozvolu od Vlade Srbije i oružje isporučili. Imamo informaciju da se nešto od tog oružja našlo na sirijskom tržištu, čak i prepravljeni komadi. Odgovornost je na krajnjem korisniku gde će to oružje završiti. Mi posle toga to ne možemo da kontrolišemo - napominje Brzaković.

U izveštaju ovih istraživačkih organizacija navodi se i utisak da balkanske vlade "žmure na unosnu trgovinu ka Saudijskoj Arabiji".

- Čitav problem je u tome što svi znaju da to oružje završava u Siriji. Najjednostavnije je da se svaka država pridržava propisa UN, da izvezeno oružje stvarno ostane u zemlji kojoj je prodato. Kada bi se, na primer, Srbija držala zaključaka koje je donela 2013. onda ga danas ne bi izvozila u Saudijsku Arabiju. Druga je stvar što je to vrlo profitabilan biznis i naravno da se svi takmiče ko će kupiti više oružja i poslati u Siriju - kaže Miranda Patrucić, urednica u OCCRP-u.

Važnu ulogu u isporukama oružja ka Saudijskoj Arabiji igra bugarska firma BIEM koja je, kako navode BIRN i OCCRP, u većinskom vlasništvu Petra Mandžukova, bivšeg suvlasnika fudbalskog kluba CSKA Sofija, danas vodećeg bugarskog tajkuna koji se bavi građevinarstvom, medijima i proizvodnjom vina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online