Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.05.2017.
17:55
Tanjug A

Šta ako Ramuš Haradinaj bude premijer Kosova?

Da li će Ramuš Haradinaj biti novi kosovski premijer i da li bi i kakve poteškoće to moglo da stvori - sagovornici Tanjuga kažu da u svakom slučaju to ne bi bila baš prijatna situacija, istovremeno izražavajući sumnju da bi se on u toj ulozi uopšte mogao naći.

Reuters
Sve češće se pominje kao sledeći premijer Kosova: Ramuš Haradinaj

Aleksandra Janković kaže da je u ovom trenutku za Srbiju mnogo važnije od imena budućeg kosovskog premijera da se otvori prostor za nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je, podseća, uslov nastavka evrointegracija.

Predsednica Centra za spoljnu politiku, međutim, upozorava da nije realno da se taj proces nastavi pre kraja juna, kad se može očekivati nova kosovska vlada.

Time se, primećuje, dovodi u pitanje na koji način će poglavlja sa Srbijom biti otvarana u daljem procesu, odnosno koliko će Srbija biti taoc dešavanja na prištinskoj političkoj sceni.

Premijera teško predvideti

Potencijalnog kosovskog premijera, kako kaže, teško je predvideti, a za Srbiju je, naglašava, najvažnije da ono što je u međunarodnim okvirima i tokom pregovaračkog procesa do sada dogovoreno, bude i implemetirano.

- Ovo s obzirom da je Zajednica srpskih opština za srpsku stranu od ključnog značaja u budućem procesu normalizacije odnosa - kaže Joksimović.

Ona ukazuje na ozbiljno pitanje - koliko će se novi kosovski premijer, ko god on bio, držati predizbornih obećanja, a koliko će morati da se vrati u okvir onog što je prethodna vlada dogovarala, odnosno ono što međunarodna zajednica od Kosova očekuje.

- Ime Haradinaja nosi simbolički i psihološki teret u odnosu na Beograd, i verujem da će se, bez obzira na to ko bude premijer, ovaj proces nastaviti uz koordinaciju Brisela - zaključila je Joksimović u izjavi Tanjugu.

Već jednom bio premijer

Haradinaj je već jednom bio premijer, podseća politički analitičar Dušan Janjić i navodi da je s premijerskog mesta otišao u Hag, ali i da je kao premijer veoma dobro sarađivao sa srpskim političarima.

On, međutim, tvrdi da nema realnih pokazatelja, istraživačkih, u javnom mnenju, političkih, za tvrdnju da bi Haradinaj mogao biti premijer.

I Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, kaže da nije siguran da će Haradinaj baš biti taj koji će biti premijer.

- To nije sasvim izvesno mogući rasplet ovog izbornog procesa, mada je Haradinaj kao takav najavljen ispred koalicije PDK i Nisma, što znači da će s njim ići kroz čitavu kampanju. Međutim, kada dođe do raspodele funkcija, nisam baš siguran da će on biti taj, ali ako i bude, mi protiv toga ne možemo ništa, niti treba da pretendujemo na to da mi Albancima biramo njihove predstavnike - smatra Ivanović.

Tanjug
Neugodni kontakti sa Haradinajem: Oliver Ivanović

Sami da biramo svoje predstavnike

Nasuprot tome Ivanović je uveren da, kad je reč o našim predstavnicima, gde smo mi vlasni da odlučujemo o njima, moramo oštro da se suprostavimo idejama, ako takvih ideja upšte ima, da nam Albanci sugerišu ko je za nas najbolji.

- Najbolje srpske predstavnike treba da bira srpski narod, a srpski predstavnici ne treba da izgube iz vida da im je jedino sigurno i izvesno da moraju imati najbolju moguću komunikaciju sa Vladom Srbije, ko god da čini tu vladu - kaze Ivanović za Tanjug.

O tome da li izbor Haradinaja otvara poteškoće, što je pre nekoliko dana napomenuo srpski premijer Aleksandar Vučić, Janjić kaže da to pre vidi kao poruku namenjenu srpskim političarima i samopodršci srpskoj listi, odnosno da je to "pokušaj Beograda da ima kontrolu ukoliko Haradinaj bude premijer".

- Jer, pretpostavka je da će Haradinaj, kao i Hašim Tači, želeti one Srbe koji su bliži Beogradu. Svi ti političari, bez obzira šta javno govore, kada dođe do podele moći onda oni traže u Beogradu onoga ko je blizak vlasti, a to znači Vučiću - kaže za Tanjug Janjić.

Vraćanje duga Tačiju?

On, inače, pretpostavlja i da je priča o Haradinaju kao premijeru indirektna pomoć Beograda Tačiju i vraćanje duga za to što je "izuzetno dobro organizovao srpske predsedničke izbore na Kosovu, bez ijednog incidenta".

- Ima i drugi deo, koji je za unutrašnju upotrebu, a to je da se pomogne jedna od sedam srpskih lista, takozvana Srpska lista - smatra Janjić.

On, inače, podseća da istraživanja koja su mu poznata pokazuju da je Hašim Tači ubedljivo prvi, kao i njegova partija, a da bi koalicija oko Ramuša Haradinaja eventualno mogla da bude četvrta.

- Možda ima nekih informacija koje obični građani nemaju, da se prave neke nagodbe između Tačija i Haradinaja, ali za to su izuzetno male šanse - uveren je Janjić.

A da li bi Haradinaj kao premijer izazvala poteškoće, na to pitanje Ivanović kaže će kontakti s njim kao premijerom biti "neugodni sami po sebi", pre svega s obzirom da srpsko tužilaštvo ima ozbiljan predmet protiv njega.

- Kako će se sresti naš budući premijer sa njim, to ne znam, sa rukavicama ili bez rukavica, u svakom slučaju to će predstavljati neugodan susret - poruka je Ivanovića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online