Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.07.2017.
08:38
Tanjug A

"Rešenje za Kosovo: Razgraničenje - šta je srpsko, a šta albansko"

Prvi potpredsednik vlade i lider SPS-a Ivica Dačić kaže da će prilikom dijaloga o Kosovu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem još jednom proveriti mogućnost "razgraničenja" na "srpsko i albansko" za koje se, podseća, godinama zalagao, a da će, ukoliko to ne bude prihvatljivo, svakako pokušati da pruži svoj doprinos u nalaženju trajnog rešenja.

Tanjug
U autorskom tekstu dao predlog za trajno rešenje kosovskog pitanja: Ivica Dačić

"Razgraničenja ili kako god da se zove. Šta je srpsko, šta je albansko. U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve. I uz zajedincu srpskih opština na jugu Kosova", naveo je Dačić u autorskom tekstu za "Blic."

Prema njegovom mišljenju, moramo da priznamo i da se suočimo sa ne tako prijatnim činjenicama, od one da Albanci ne zele da budu deo Srbije do one da nemamo ni snage a ni potrebe da ratujemo, jer tamo više nemamo šta da dobijemo. 

"Nikada Priština neće priznati vlast Beograda, ni po koju cenu, i tu činjenicu ni jednog trentuka ne treba da zaboravimo. Tako Srbi nikada neće pristati da budu deo Kosova ili Albanije niti će Severna Mitrovica ili Leposavić ikada priznati vlast Prištine", kaže Dačić.

On ističe da je rešenje moguće samo ako budemo svesni da nešto za tu budućnost moramo i da damo ali i da, zbog te iste budućnosti nešto moramo i da dobijemo. To davanje i dobijanje, biće, kako ocenjuje, najteži zadatak u celom procesu, u kome moramo da pokažemo koliko smo zreli i svesni svog položaja i mogućnosti. 

Najlakše je reći ne damo ništa i tražimo sve, "ali tu vrstu alavosti i gluposti treba izbeći", smatra Dačić.

"Kosovo jest naša vrednost ali samo u onoj meri u kojoj se prema njemu tako ponašamo. Mi smo ti koji mu određujemo vrednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne sme da bude krvava I to mora da bude naša crvena linija", istakao je potpredsedik vlade.

Sve ostalo, će, kako kaže biti stvar mudrosti i sposobnosti da pregovaramo. A dijalog o tome prvi je korak dodaje on. 

Dačić je ujedno kritikovao one u opoziciji koji su, kako kaže, poziv na unutrašnji dijalog pretvorili u monolog "silnih istovetnih glasova o Vučiću" uglavnom na stranicama nekih novina.

"Cela ova hajka na ličnost ne govori ništa drugo do da je mnogima u opoziciji Vučić draža tema od one koja je Srbiji važna. Oni Kosovom jednostavno ne žele da se bave", naveo je lider SPS-a.
Ni on, dodaje, ne želi da se bavi njima.

"Poziv su dobili, svojim odgovorom su pokazali da nisu dorasli ni samom pitanju a kamoli odgovoru i još jednom sišli sa puta kojim se ide u budućnost, birajući, nemoćni, da ostanu tamo gde se osećaju najsigurnije, u prošlosti", ocenio je on.

Budućnost, je, kaže  Dačić,  rezervisana za one koji se ne plaše ozbiljnih pitanja. Na taj odnos, kaže, više ne tera sama politika, nego svest da smo generacija koja zbog budućih generacija kosovski čvor mora da reši. 

"Ako to ne uradimo danas, bukvalno smo osudili budućnost našu i naših potomaka. I oni neće biti u prilici da na ramanima nose torbice sa laptopom nego će nositi puške o ramenu, a pravi topovi će im biti ralnost a oni njima hrana. Zato moramo da razgovaramo o rešenjima kosovskog pitanja", zaključio je on.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online