Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.09.2017.
20:15
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Vreme je da pričamo o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će u oktobru početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o KiM, i istakao da je vreme da počnemo da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, jer je to suština naše političke sadašnjosti, i naše budućnosti.

Tanjug
Rešio da se obrati narodu: Aleksandar Vučić

- Pre nekoliko mesesi, pozvao sam javnost naše zemlje da počnemo da govorimo o Kosovu i Metohiji jer je to suština naše političke sadašnjojsti i budućnosti. U zavisnosti od toga imaćemo manje ili više sigurnu sadašnjost i budućnost. Zadovoljan sam što su do sada neki izneli podršku, ali i kritiku. Večeras sam izašao pred vas jer jer želim da vam kažem da od oktobra krećemo u novu fazu dijaloga - rekao je predsednik u vanrednom obraćanju javnosti.

On je rekao da se dijalog institucionalizuje od oktobra i da će se odvijati u koncentričnim krugovima, te da očekuje da će biti tolerantan, uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih aktera.

Istakao je i da je pripremljen iztveštaj o svemu što je urađeno u poslednje četiri godine u dijalogu, i istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Kristofera Hila, pa nadalje.

Podrška za Srpsku listu

Vučić je podržao ulazak Srpske liste u kosovsku vladu predvođenu Ramošem Haradinajem, navodeći da je Srpska lista posle izbora imala tri opcije. 

- Prvu, da podrže novu vladu svežih snaga Aljbina Kurtija i Pokreta za Samoopredeljenje kojima je cilj ujedinjenje Kosova i Albanije u Veliku Albaniju. Drugu, da Srpska lista ne podrži nikoga. Moje pitanje je - a kakav je to izbor? Nikakav. Sutra budu izbori, Srpska lista osvoji manje, a Kurti i Haradinaj više. Ne mislite li da bi šest do osam odsto stanovnika, koliko Srba na Kosovu ima, moglo da ima većinu? Treća opcija je bila da podrže Vladu Haradinaja - rekao je Vučić i dodao je Ramuš Haradinaj zločinac i da "ništa o njemu ne mislimo dobro". 

Predsednik Vučić je naveo da je Srbija po pitanju Kosova do sada samo govorila ono što ne želi, kao što je da prizna nezavisnost, a da politiku nije imala. 

- Od oktobra počinje nova faza dijaloga, neophodno je insitutcionalizovati ga i obaviti veoma široke konsultacije. Taj dijalog bi trebalo da bude na više nivoa, kroz koncentrične krugove, ozbiljan, odgovoran, da imamo jasne ciljeve, inkluzivan i tolerantan - rekao je Vučić. 

Izveštaj o Kosovu

On je istakao i da će biti objavljen Izveštaj o pregovorima o Kosovu i Metohiji u kojem će biti predstavljeni rezultati iz prethodne tri godine, kao i svi potezi koje je Srbija kao država napravila od 1998. godine po pitanju Kosova. 

- Kada prođete kroz to možete da vidite koliko je komplikovana naša moderna istorija, koliko je tu promašaja - rekao je Vučić. 

Kako je rekao, pitanje politike nije pitanje kleveta ni uvreda. Dodao je i da je došao da pokaže zašto je srećan i ponosan. 

- Nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima. Srbiju nikad nisam unizio, obezbedio sam da Srbi na KiM žive nešto lakše i da u ove četiri godine nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima - rekao je on. 

Vučić je naveo i da po prvi put nema dramatičnog pada u broju Srba na KiM. 

- Ljudi u Srbiji to treba da znaju. A ne, sede po kafićima u Beogradu ili Novom Sadu ubrljani od pene od kapućina ili piva, a onda sole nekom pamet o KiM. Danas se glas Srbije ponovo čuje - rekao je on. 

Borba ispočetka

Predsednik Srbije je naveo i da kada je došlo do izmeštanja razgovara o Kosovu iz UN u EU, da je Srbija morala da "počne da se bori ispočetka". 

- Uspeli smo teškim pregovorima. Da li iko od vas misli da je ikad bilo lepo kad sednem sa Tačijem, Mogerini, Ketrin Ešton? Nikada nijednog lepog trenutka se ne sećam. Već imam Pavlovljev refleks, osetim mučninu kad zovu u Brisel, znam da ništa lepo neće da se dogodi - naveo je on. 

Kako je rekao, obraća se naciji i da bi objasnio odluke Srpske liste, čiji predstavnici su izloženi "stalnim napadima". 

Vučić je naveo i da postoji spisak koji dokazuje koliko je smanjen broj etnički motivisanih napada od 2012. 

- Napadi, ubistva, sve je to bilo ranije, ali ne sad. Ja sam ponosan na politiku koja čuva građane na KiM. Da li će biti napada - biće, ali da li će ih biti manje - da, biće ih manje - dodao je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online