Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.09.2017.
10:55
Vestionline A

"Srbija će priznati Kosovo, neka sami odluče kad"

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je vreme za novu, odlučujuću fazu tog dijaloga.

EPA//Valdrin Xhemaj
Dijalog Beograda i Prištine mora da se normalizuje: Hašim Tači

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa znači mir i stabilnost za region i sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju.

Tači je za Glas Amerike rekao da će korist od toga imati i Beograd i Priština, te da su za to zainteresovane i medjunarodna zajednica i zemlje regiona. "Želim da verujem da će to otvoriti novu stranicu u dijalogu između Kosova i Srbije, ili će to biti konačna faza, što znači izvesnu integraciju Kosova u organizaciji Ujedinjenih nacija i bržu evropsku perspektivu Srbije", rekao je Tači.

Komentarišući najave da bi se u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Brisela, mogle uključiti i SAD, Tači kaže da će EU i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zadržati glavnu uglogu u tom procesu.

- Ali, naravno, hteo sam kao i uvek da Sjedinjene Države imaju aktivniju ulogu, jer za kosovske institucije to znači poverenje i gerancije da će proces postizanja sporazuma i njegove realizacije biti uspešan - rekao je kosovski predsednik najavljajući češće susrete sa predsednikom Srbije ubuduće.

Tači, koji je boravio u Vašingtonu, nije isključio ni mogućnost susreta sa predsednikom Srbije u Njujorku već tokom predstojećeg zasedanja Generalne skupštine UN. Važno je, kaže, da SAD budu više uključene u ovaj proces jer nova američka administracija ima jasan stav o tom pitanju.

- Mi smo juče o tome govorili ovde u Vašingtonu i imam puno poverenje da SAD angažovanije pristupe u odlučivanju u tom procesu i da će dati snanu podršku gospođi Mogerini, jer samo EU i SAD, uz učešće drugih faktora, može dovesti do trajnog rešenja, postizanja konačnog sporazuma i njegove efikasne primene, koji bi za Kosovo značio i članstvo u UN - ponovio je kosovski predsednik.

Upitan da li će insistirati na tome da Beograd prizna kosovsku nezavisnost ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, Tači kaže:

- Radićemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naša dva naroda, je je to u interesu Kosova, Srbije i regiona. Naporno ćemo raditi da Kosova ubrzo postane članica UN. Ali, što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i tome će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno - da Kosovo i Srbija, koje su sada u 'statusu kvo', moraju da olakšaju sebi evroatlantsku i evropsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo - kaže on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.09.2017. 12:01
"Srbija će priznati Kosovo, neka sami odluče kad" Још један обдарен политичар са Балкана а није српски политичар??? Интересантно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online