Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.10.2017.
14:21
Dojče vele, Vestionline A

Pacoli: Radujem se pomirenju sa Srbijom!

"Jedan od koraka ka pomirenju jeste naše povlačenje zahteva za učlanjenje u Interpol, a vrlo intenzivno razmišljamo da povučemo i zahtev za učlanjenje u Unesko", rekao je šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli.

EPA//Valdrin Xhemaj
Redžep Pacoli je uveren u dobre odnose sa Srbijom

Pacoli je istakao da se raduje pomirenju "pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija, ali i region".

- Jedan od koraka ka tom pomirenju jeste i naše povlačenje zahteva za učlanjenje u Interpol. Mi vrlo intenzivno razmišljamo i da povučemo zahtev za učlanjenje u Unesko, čime bi Srbiji poslali vrlo snažan signal da želimo da pomažemo proces dijaloga. Ali ni Srbija ne bi trebalo da blokira naše inicijative za učlanjenje u međunarodne organizacije. Ja mislim da bismo mi mogli da se učlanimo i sada u Unesko, ali želimo da sporazum sa Srbijom bude što bogatiji i da u tom sporazumu budu obuhvaćena i ta pitanja - izjavio je Pacoli za "Dojče vele".

Proces priznavanja u zaostaku

Pacoli kaže i da je "proces priznavanja malo u zaostatku jer je tokom mandata prethodnog ministra došlo samo do dva nova priznanja Kosova".

- Moja agenda predviđa jačanje diplomatskih odnosa sa zemljama sa svih kontinenata, a posebno sa državama koje nisu priznale Kosovo. Priznavanje nezavisnosti Kosova za nas je najvažniji proces i mi na tom putu nećemo stati - izjavio je on.

Crvene linije

Na pitanje da li će Kosovo ubuduće imati neke "crvene linije" po pitanju dijaloga sa Srbijom, pošto se u Prištini sve vreme govori da od dijaloga profitira samo Srbija, Pacoli kaže da ne trebalo govoriti o crvenim linijama, "pošto je dijalog tu da amortizuje probleme i izazove, a ne da ih pooštrava".

- Crvene linije bi trebalo da imamo kada su u pitanju nasilje i rat, a dijalog je tu da nađe rešenja. Mislim da bi dijalog trebalo da posluži za rešavanje problema, a ne za prikupljanju političkih poena na unutrašnjem planu. Proces se odvija u pravom smeru i ja vidim pozitivne pomake i od strane Srbije - rekao je on.

Vučićeva inicijativa - rešenje problema

Prema njegovim rečima, inicijativa Vučića za unutrašnji u dijalog u Srbiji ne bi trebalo da se kritikuje, već bi na to trebalo da se gleda kao na konstruktivan pokušaj za rešavanje problema i od tog njihovog dijaloga trebalo bi uzeti samo pozitivne stvari, one koje mogu da se koriste u nastavku dijaloga Kosova i Srbije.

- Srbiji je jasno da bi pomirenje sa Albancima moglo da doprinese regionu i samoj Srbiji. Nama je takođe jasna realnost koju imamo - rekao je on.

On je još rekao da je Srbija konsolidovana država koja ima dugu graničnu liniju sa Kosovom, dok je Kosovo s druge strane jedan od važnih ekonomskih partnera Srbije.

Dan pomirenja će doći - zna Srbija

- Mi bi trebalo da intenziviramo odnose po pitanju slobode kretanja ljudi, kapitala i ideja kako bi poboljšali životni standard. Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći i da će na kraju biti postignut sporazum o pomirenju - kaže Pacoli za DW.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online