Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
12:42
J. L. Petković - Vesti A

EU ćuti na odavanje počasti zločincu

Ni nedelju dana nakon što su poslanici parlamenta u Prištini minutom ćutanja odali počast Hajredinu Baljaju, haškom osuđeniku, nisu se oglasili ni Evropska unija, ni predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

A. Čukić
Skupština Kosova

"Vesti" su u petak kontaktirale Evropsku komisiju sa pitanjima kakvu poruku šalje veličanje haškog osuđnika u parlamentu, a naročito uoči početka rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu. Ni od njih, ni od kancelarije EU u Prištini, odgovor nismo dobili.

U pitanju je nastavak politike duplih standarda, kaže za "Vesti" Nenad Maksimović, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice. 

- Što nije bilo dozvoljeno Srbima, to je bilo dozvoljeno Albancima. Od toga da se našim pritvorenicima tokom istražnog postupka dopušta da se bave politikom, kao što je bio slučaj sa Ramušom Haradinajem, do ove popustljivosti prema kosovskoj skupštini koja odaje poštu ratnom zločincu. To nimalo ne čudi, imajući u vidu politički ulog koji je dobar deo međunarodne zajednice, zapravo zemalja Zapada, investirao u projekat "nezavisno Kosovo", pa se svaki nedemokratski čin kosovskih institucija maskira u ciju očuvanja imidža Kosova kao jednog finog, demokratskog i otvorenog društva - kaže Maksimović.

A. Čukić

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, kaže za "Vesti" da je odavanje počasti Baljaju na najgori mogućni način ponižava sve žrtve, srpski narod i njegove predstavnike u Parlamentu u Prištini. Kada je reč o ćutanju međunarodne zajednice Drecun podseća da dok "s jedne strane imate osudu svega što se dešava u Srbiji, s druge strane se godinama tolerišu, čak i podržavaju zločini iz albanskim redova na Kosmetu".

- Oni su ti koji su i Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju, Fatmiru Ljimaju i Kadriju Veseljiju, notornim zločincima dozvolili da budu vodeći političari na KiM. To pokazuje pokazuje nespremnost da prihvati sva odgovornost što je Kosovo postao crna rupa EU i za dosadašnje nekažnjavnje zočina iz redova terorističke OVK. Skandalozno je ponašanje EU i SAD, loša poruka porodicama žrtava i ohrabrenje zločincima - zaključuje Drecun. 

Hajredin Baljaj je jedini pripadnik OVK koga je Haški sud osudio za ratne zločine. Osuđen je 2005. na 13 godina zatvora zbog mučenja, okrutnog postupanja i ubistva civila u logoru Lapušnik 1998. i 1999. Presudom je utvrđeno je da je Baljaj lično učestvovao u mučenju jednog i ubistvu devetorice zatvorenika. To je bila prva presuda koju je za ratne zločine na Kosovu, a istom optužnicom bili su obuhvaćeni bivši regionalni zapovednik OVK Fatmir Ljimaj i njemu podređeni Isak Musliju, ali su oni oslobođeni krivice. U logoru Lapušnik, od maja do jula 1998. ubijeno 23 civila i Srba i Albanaca.

A. Čukić

- Zato je ovakvo odavanje opšte poniženje za sve Baljajeve žrtve i njihove porodice, kao i za demokratiju na Kosovu jer apsulotno necivilizovano veličati osuđenog ratnog zločinca. Razumem nacionalno-romantčarski duh kosovskih Albanaca i veličanje svih tekovina OVK, očuvanje svetosti cilja i pojedinaca koji su učestvovali u oružanom konfliktu protiv vojnih i policijskih snaga, ali nikako ne mogu razumem nikakvu vrstu solidarnosti sa osuđenim ratnim zločincima. A osim predstavnika međunarodne zajednice, nemi su ostali i svi kosovski Albanci koji se zalažu za ljudska prava, demokratiju i dobre međuetničke i međunacionalne odnose. Nije bilo reakcije ni Evropskog centra za pitanja manjina, ni kosovskog Fonda za humanitarno pravo, ni Inicijative mladih za ljudska prava i svih drugih organizacija koje se navodno zalažu za pomirenje - zaključuje Maksimović.

Baljaj je inače bio i funkcioner Nisme, koju je predvodio Fatmir Ljimaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online