Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.02.2018.
18:32
Vestionline, rts.rs A

Šesti put srušena ploča nestalim novinarima kod Orahovca

Spomen-ploča postavljena u znak sećanja na otete novinare Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića porušena je i odnesena šesti put. Nepoznati počinioci polomili su obeležje i odneli ga, a oko mesta gde je bilo nalazi se velika količina kostiju, najverovatnije životinjskog porekla.

youtube.com/Dragana Bjelica
Spomen-ploča nestalim novinarima

Novinari Budimir Ničić i Živojin Rakočević uklonili su kosti koje bile postavljene gde je bila tabla, a na desetak metara ispod obeležja nalazi se velika gomila životinjskih ostataka.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju ponovno rušenje ploče na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić i traže od međunarodnih i kosovskih institucija da otkriju ko već šesti put čini ovaj vandalizam.

Slavuj i Perenić nestali su na putu Velika Hoča–Zočište, a Udruženje novinara Srbije od 2012. godine na mestu gde su poslednji put viđeni postavlja obeležje na kome na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih".

- Ovo se desilo svega nekoliko dana nakon što su zvaničnici Kosova saopštili da zakon o Specijalnom sudu neće biti ukinut i očigledno je nekoga uhvatila panika, da nekome savest nije mirna. Mislim da je krajnje vreme da se Specijalni sud ozbiljno pozabavi pitanjem ubijenih i otetih novinara. Kosti koje su ovde rasute su nešto što je nenormalno i nadam se da to nije poruka nama i našim kolegama - rekao je predsednik DNKiM Budimir Ničić.

Ničić dodaje da je "ovo poruka i Beogradu da glavni problemi Srba na Kosovu nisu traktori i ovce, već da su ovo istinski problemi i krajnje je vreme da se rešavaju i u Prištini, i u Beogradu, i u Briselu".

Novinar Živojin Rakočević rekao je da je "pet puta rušena tabla, ali da je ovaj šesti put najgrozniji i da govori da nemirna savest onih koji su kidnapovali kolege Đura Slavuja i Ranka Perenića živi ovde u blizini.

- Mi nećemo odustati i koliko u narednih mesec dana stavićemo novu tablu. Vratićemo je da opomenemo sve da ljudski život, da život profesionalca, život ljudi koji su sve dali slobodi nije zaboravljen - rekao je Živojin Rakočević.

Slučaj nije prijavljen policiji jer je UNS iz policijskog izveštaja saznao da je ploča uništena.

UNS i DNKiM ponovo traže od  Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online