Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.02.2018.
19:11
J. L. Petković - Vesti A

Zločince uhvatila panika

Šesti put je srušena i odnesena spomen-ploča postavljena u znak sećanja na otete novinare Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića, a oko mesta gde se nalazila vandali su razasuli veliku količinu životinjskih kostiju.

A. Čukić
Šesti put srušena spomen-ploča nestalim novinarima kod Orahovca (Foto: Arhiva)

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije su osudili ponovno rušenje ploče i traže od međunarodnih i kosovskih institucija da otkriju počinioce. Perenić i Slavuj kidnapovani su na putu Velika Hoča - Zočište, dok su obavljali radni zadatak, a UNS od 2012. na mestu gde su poslednji put viđeni postavlja obeležje na kome na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih."

- Ovaj događaj samo potvrđuje nemoć prištinskih i međunarodnih institucija da bilo šta urade protiv onih koji su kidnapovali ne samo Slavuja i Perenića, nego Marjana Melonašija, Mila Buljevića, Ljubomira Kneževića, i ubili Krista Gegaja, Aleksandara Simovića, Šefkija Popovu, Momira Stokuću, Envera Maljokua, Bardulja Ajetija, Bekima Kastratija, Džemailja Mustafu. Naprotiv, kidnaperi i njihovi jataci su zbog toga postali toliko drski da ne prezaju od toga da ponovo oskrnave mesto i obeležje kojim poručujemo da tražimo naše kolege. U svojoj drskosti demonstriraju mržnju i time što na mesto na kome je bilo obeležje i njegovu okolinu zasuju životinjskim kostima. Pitam kosovske i međunarodne institucije da li su bar mogli da životinjske kosti odvezu tamo gde im je mesto - kaže za "Vesti" Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Novinari Budimir Ničić i Živojin Rakočević raščistili su životinjske kosti koje su bačene na mesto gde je bila tabla. Ničić podseća da se ovo dogodilo nekoliko dana nakon što je saopšteno da Specijalnom sud neće biti ukinut.

Zahtev Euleksu

Rakočević podvlači da je način na koji je šesti put srušena tabla najgrozniji:
- Nećemo odustati i u narednih mesec dana stavićemo novu tablu. Vratićemo je da opomenemo sve da ljudski život, da život profesionalca, ljudi koji su sve dali slobodi nije zaboravljen.
UNS i DNKiM ponovo traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

- Očigledno je nekoga uhvatila panika, nekome savest nije mirna. Krajnje je vreme da se Specijalni sud ozbiljno pozabavi pitanjem ubijenih i otetih novinara. Kosti koje su ovde rasute su nešto što je nenormalno i nadam se da to nije poruka nama i našim kolegama - rekao je predsednik DNKiM Budimir Ničić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online