Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.03.2018.
15:05
Vestionline A

U nedelju 12 godina od smrti Slobodana Miloševića

Sutra se navršava 12 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

youtube.com/Thomas Mann
Slobodan Milošević

Više od jedne decenije dugu vladavinu Milošević je počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na Kosovu, na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Kosovskim Srbima je tada poručio "Niko ne sme da vas bije".

Bio je neprikosnoveni lider vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije.

Poslije pobede DOS-a 24. septembra 2000. godine, ne želeći da prizna poraz SPS i njen lider izazvali su krizu koja je okončana 5. oktobra posle masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja.

Za vreme NATO bombardovanja SRJ u maju 1999. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, a dve godine kasnije optužnicu zbog zločina u Hrvatskoj. Krajem 2001. optužen je i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Haškom tribunalu je izručen 28. juna 2001. na osnovu Uredbe Vlade Srbije. Suđenje Miloševiću u Hagu je počelo 12. februara 2002. godine, a umro je četiri godine kasnije.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, a narednog dana hiljade ljudi prošle su pored njegovog kovčega koji je bio izložen u Muzeju "25. maj", u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje.

Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće supruge Mirjane Marković u Požarevcu, bez državnih počasti, jer to nisu dozvolile gradske i državne vlasti.

Sahrani nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, koji u to vreme nisu bili u Srbiji, jer, kako su tvrdili, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost. 

POVEZANE VESTI

Subota 10.03.2018. 21:11
Slobodanu:pokoj Ti duše srpski heroju i slava Ti!Danas se u tvojoj Srbiji dižu spomenici srbomr,ziteljima,njome šetaju svi oni koji su je bombardovali i to uz sve počasti,danas opet u Srbiji Srbin ne sme biti Srbin,danas se u Srbiji traži zaborav za srpske velikaše i heroje,danas je Srbija i tvoja i moja Slobo zemlja ojadjenih i prevarenih.Tebi ne treba spomenik.Tvoje ime je spomenika-S l o b o d a n!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online