Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
18:11
Vesti A

Opet nam crtaju metu na čelu!

Komandant NATO-a za Evropu, general s četiri zvezdice Kertis Skaparoti, u svedočenju pred Odborom američkog Senata za oružane snage rekao je da je Srbija, ali i ceo srpski narod najveći problem na Balkanu.

EPA
Mračno podsećanje na 1999: Kertis Skaparoti

Skaparoti je svedočio o jačanju ruskog uticaja u Evropi, što je ocenio kao najveći problem na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu.

On je rekao da Rusija koristi dobre odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine. Takođe, da Rusija pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu.

Skaparoti je potom izrazio duboku zabrinutost i objasnio da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je Srbija.

Izrađeni vojni planovi

Skaparoti je rekao da je u evropskom štabu NATO-a u belgijskom Monsu izrađeno nekoliko operativnih planova kako bi osigurali vojne opcije protiv ruske agresije, a u odbranu NATO saveznika.
- Međutim, opasnost nije samo vojnog karaktera. Moskva pokušava da spreči pristupanje novih zemalja NATO-a, ali i EU - rekao je Skaparoti i dodao da će na operacije u Evropi naredne godine NATO potrošiti šest i po milijardi dolara, dve i po više nego ove.

Više vojske na Kosovu

Senatori su ga tada upitali da li je govori o Srbiji ili Republici Srpskoj.

- To je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu - odgovorio je general Skaparoti.

Komandant NATO-a je istakao da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regionu.

Osladio mu se rat

Ivica Dačić reagovao je izjavom da je Skaparoti već ratovao na Balkanu, pa mu se osladilo. On, ovakve poruke vidi kao ozbiljne i poručuje da će Srbija znati da ih protumači i adekvatno regauje. Takođe je podsetio da su on i predsednik Aleksandar Vučić svima mnogo puta stavili do znanja da Srbija neće prekidati bratske veze sa Moskvom.

On je još u martu prošle godine pred istim odborom Senata pozvao na jačanje vojnog prisustva NATO-a na Kosovu s ciljem suzbijanja ruskog uticaja na Balkanu. Time je dao za pravo senatoru iz Ajove Džidiju Ernstu.

- Ne treba da smanjujemo brojnost našeg kontingenta, posebno kada je reč o Kosovskim bezbednosnim snagama, jer je to temelj stabilnosti - rekao je tada Skaparoti senatoru Ernstu.

Neutralnost jedini put

Srpsko-ruski biznismen i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da ne pamti da je jedan vojni savez čitav narod proglasio problemom.
- To samo potvrđuje opravdanost srpske pozicije vojne neutralnosti. Zbog odbrane ključnih nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske i prijateljstva sa Rusijom, NATO je nas ocenio kao problematične - poručio je Popović.

Lažna ljubav

I srpske vlasti podržavaju snažno prisustvo NATO-a na Kosovu. Naime, u julu prošle godine Skaparoti posetio je Beograd. Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Kfor, odnosno međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO-a, imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i očuvanju stabilnosti u regionu.

Posle sastanka, iz kabineta predsednika Vučića stiglo je saopštenje u kom je izraženo zadovoljstvo dobrom saradnjom sa NATO-om, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije. Takođe da je Skaparoti podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu, ali u svedočenju pred Senatom pokazalo se da odnos Zapadne alijanse prema Srbiji nije nimalo idiličan.

Seoba s Baltika na Balkan

Prilikom svedočenja generala Skaparotija pred Senatom na videlo su izašla i pomeranja strategije NATO-a u Evropi. Naime, Skaparoti se saglasio sa senatorom Tomom Kotonom, republikancem iz Arkanzasa da je Baltički region najvažniji. Reč je o članicama NATO-a, bivšim sovjetskim republikama: Litvaniji, ali i Letoniji sa oko blizu 40 odsto slovenskog življa i Estoniji s oko 28 odsto Slovena. Te zemlje nadomak Sankt Peterburga i Poljske su navodno u opasnosti od ruske agresije, pa su poslednjih godina pojačane NATO snage u njima i sprovode se stalni manevri.
Međutim, sada je Skaparoti rekao senatorima da je najveća opasnost od Rusije u bliskoj budućnosti na Balkanu, a potom i na Arktiku.
- Baltičke zemlje su u NATO-u i imaju stabilnu poziciju na kontinentu. Više sam zabrinut zbog podrške srpskog naroda na Balkanu koji je više podložan ruskom uticaju.

Cementiraju granicu na Drini

Srpski i američki publicista i istoričar Srđa Trifković smatra da je neophodno ostvariti jedinstvo svih političkih snaga u RS oko strateškog opredeljenja za vojnu neutralnost i neustupanje vojne imovine centralnim organima BiH kako bi se sprečilo da granica na Drini bude trajno zacementirana.

- Shodno američkoj doktrini koja zahteva agresivne mere za suprotstavljanje uticaju Rusije teško je zamislivo da bi dugoročni ostanak BiH van okvira NATO-a bio prihvatljiv strateškim planerima u Vašingtonu - napisao je Trifković.

On navodi da je glavni problem s američkom strategijom što ignorišer činjenicu da je učešće Amerike u svetskoj privredi 1960. godine bilo 40 odsto, a da je sada palo na 20 procenata.

- Amerika ne može da nametne svoju hegemonističku volju i Rusiji i Kini dok se istovremeno priprema za rat protiv Severne Koreje i Irana i održava 300.000 vojnika u bazama u oko 150 zemalja na svim kontinentima - navodi Trifković.

Srbi na pogrešnom mestu

Bivši portparol CDU Angele Merkel i nekadašnji potpredsednik Parlamentarne skupštine Oebsa još 2000. je upozoravao da je Srbija 1999. bombardovana zarad uspostavljanja američkih baza na njenoj teritoriji. Sada povodom globalne politike SAD prema Rusiji i drugima kaže da je srpski narod na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu.
- Rat iz 1999. imao je mnogo veze sa idejom Amerike da uništi ruski uticaj na Balkanu. Iz baze Bondstil žele da kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora i da vladaju putnim i železnički sistemom u regionu - kaže Vimer i dodaje da je pitanje Kosova još tema razgovora između Izraela i njegovih suseda o budućnosti Blikog istoka.

Iskaljuju bes zbog nemoći

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović kaže za "Vesti" da je izjava generala Skaparotija bez sumnje rasistička.

- Srpski narod tim se po ranijem kriterijumu proglašava remetilačkim faktorom na Balkanu - kaže Jovanović.

On ističe da NATO, SAD i EU više nisu faktor koji su bili posle pada Berlinskog zida, kada su nadmoć iskazivali bombardovanjem i nisu krili ambiciju prodora na Istok. Sve se glasnije čuje da su agresiju na tada SRJ izazvali ne zbog odbrane ljudskih prava, već da bi stacionirali svoje trupe na Balkanu i ostvarili strategiju ekspanzije na Istok. Sada vrše pritisak i neosnovano optužuju Srbiju kao kočnicu njihovog daljeg prodora - pojašnjava Jovanović.

On ističe da je Srbija mala da bi mogla da izazove destabilizaciju.

- Zapad očito ne želi da prihvati novu realnost, da su Rusija i Kina ravnopravne sa njima, pa krivca za slabljenje svoje dominacije pronalaze u maloj Srbiji - smatra bivši šef diplomatije SR Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online