Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.03.2018.
21:36
Vestionline, Tanjug A

Na šta je tačno mislio general Skaparoti kada je pričao o "problematičnoj Srbiji"?

Šef medijske službe Odeljenja američke komande za Evropu major Huan Martinez kaže za Tanjug da je zapovednik američke komande za Evropu i glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Kertis Skaparoti 8. marta pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim sa "lošim uticajem" i "manipulacijom" Rusije u Evropi, a "posebno u Srbiji i na Balkanu".

EPA//Valdrin Xhemaj
Za njega je Srbija najproblematičnija zemlja u regionu: Kertis Skaparoti

- Njegove primedbe i komentari tokom izlaganja pred Vojnim komitetom američkog Senata fokusirali su se na važnost NATO saveza, izazove povezane sa ruskim malignim uticajem i naporima Rusije da utiče i manipuliše evropske narode, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredeljenje Komande SAD za Evropu u borbi protiv terorizma - izjavio je Martinez za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga upućeno sedištu NATO u Briselu da objasne stav generala Skaparotija koji je, prema pisanju nekih medija, identifikovao Srbiju i srpski naorod na Balkanu kao "najveći problem", major američke vojske Huan Martinez kaže da je komanda oružanih snaga SAD za Evropu u potpunosti predana svojim evropskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparenta u svom radu. 

Martinez je Tanjugu dostavio ceo transkript razgovora koji je general Kertis Skaparoti imao sa prestavnicima Odbora za oružane snage američkog Senata. U dokumentu se navodi da je general Skaparoti izrazio svoju zabrinutost zbog budućeg mešanja Rusije na Balkanu.

- Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jednan ili drugi način. Oblast za koju sam ja danas zabrinut jeste Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD uspeli da održimo stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli fokus sa tog regiona - poručio je Skaparoti.

On je pozvao na obnavaljnje fokusa na Balkan, nastavak reformi u oblasti bezbednosti i podizanje kapaciteta za angažovanje SAD i međunarodne zajednice na Balkanu.

- Da li možete biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog mešanja i uticaja? - upitao je senator Tom Koton.

- Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza...

- Na Srbiju ili Republiku... - pitao je senator Tom Koton

- Na Srbiju - odgovorio je Skaparoti.

- Republika Srpska? - ponovio je Koton.

- Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna istorijska veza, osećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski uticaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, uticaja na narode kao efekat narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. To je moja zabrinutost, i video sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata - zaključio je general Kertis Skaparoti.

Pojedini mediji u Srbiji, među kojima su Sputnjik, pozvali su se na pisanje Al Džazire da je Skaparoti izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je - Srbija.

"Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu", javila je Al Džazira, a preneo Sputnik i većina srpskih medija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.03.2018. 21:45
Амерички генерали би могли да се гоне темо... и да не забадају нос где му није место!!!
Ponedeljak 12.03.2018. 22:42
Čovek je evo opravdan pred nekom javnosti.Ma nema veze što je problematičnim nazvao hedan narod kad je ipak za to osudio Rusiju.Pa jedno s drugim ide.Na meti su uvek lo,ši momci:Rusija-Srbija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online