Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
08:11
D. Dekić - Vesti A

Korupcija koči put u EU

Srbija nije na zadovoljavajući način primenila nijednu od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) koje su joj upućene još jula 2015. godine, navelo je, u svom izveštaju, antikorupcijsko telo Saveta Evrope.

pixabay.com
Rak rana svakog društva

Ova "negativna ocena" bi, tumači stručna reč, mogla da ugrozi njene evropske integracije. To upozorenje je, prema rečima Milana Antonijevića, direktora Komiteta za ljudska prava JUKOM, jasan pokazatelj da Srbija mora drastično da menja način na koji se bori protiv korupcije.

- Negativna ocena SE bi mogla da ima ozbiljne posledice, pošto se EU u značajnoj meri oslanja na mišljenja ekspertskih tela i u tom kontekstu bi mogla da se odrazi na proces evrointegracija - ocenio je Antonijević za "Vesti".

Komšijski recept

Rumunija više nije jedna od najkorumpiranijih zemalja, zahvaljujući tužiocu Lauri Korvesi i Nacionalnom antikorupcijskom direktoratu koji su pred sud izveli hiljade korumpiranih zvaničnika, od lokalnih političara i sudija, do premijera. Posebna jedinica van okvira policije koja je sprovodila sve delikatne akcije, pokazala se kao uspešan recept. Na naše pitanje, može li Srbija da ga primeni, Ilić kaže da i nama treba nezavisna specijalizovana i efikasna služba za borbu protiv korupcije.

On je, upitan za mišljenje zbog čega srpska vlast gotovo tri godine nije primenila EU preporuke, odgovorio da je takvo ponašanje već postalo manir Beograda.

- Strategija EU da podrži Srbiju i bude blaga prema njoj može da se promeni, pa bi vlast morala hitno da menja ponašanje i da od prvog trenutka radi na ispunjenju zadataka, ukoliko hoće u EU - pojasnio je on.

Srbiji je, između ostalog, zamereno što nije obezbeđeno dovoljno vremena poslanicima da podnose amandmane, a nije ispoštovana ni preporuka da usvajanje zakona prema hitnoj proceduri bude izuzetak.

Ograničen je i napredak u transparentnosti u aktivnostima Skupštine Srbije, a ukazano je i na neophodnost depolitizacije pravosuđa.

Izveštaj ima i svetlih tačaka, pa smo pronašli da je Goran Ilić iz Državnog veća tužilaca pohvaljen kao poverenik za samostalnost tužilaštva.

- Ne bih se toliko uzbudio zbog samog izveštaja, već zbog toga što kada se kod nas suzbija korupcija, često je utisak da se vodi računa da se štiklira zadatak, a ne da joj se suštinski suprotstavimo i ostvarimo napredak u toj borbi - pojašnjava Ilić za "Vesti".

Ukazuje i da napretka ima u osnivanju institucija u Srbiji, ali da to nije dovoljno.

- Država mora da stvori i resurse i da im obezbedi nezavisnost, da bi mogla da se bori protiv korupcije. Sve upućuje na jedna zaključak da bez toga nećete moći da se suočite sa visokom korupcijom - kaže Ilić.

Ko pogrešno čita?

Ministarstvo pravde je najavilo da će se Srbija do oktobra u potpunosti uskladiti sa preporukama i istaklo da su inače "gotovo sve preporuke u većem delu već ispunjene" i da je to "navedno u izveštaju", čiji su link stavili uz saopštenje.

Na to je reagovao SDSS Borisa Tadića, optuživši ih za "patološke laži i obmane građana".

- Već iz linka na engleskom jeziku koji su postavili uz saopštenje se jasno vidi da Srbija nije ispunila nijednu preporuku - naveo je SDSS.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online