Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.03.2018.
19:45
Vestionline A

Do kada će Srbija da bude žrtva sukoba Rusije i Zapada: Da idemo svojim putem

Nedavno je, general Kertis Skaparoti, komandant NATO za Evropu, u svedočenju pred Odborom američkog Senata za oružane snage rekao da je Srbija, ali i ceo srpski narod najveći problem na Balkanu. Skaparoti je svedočio o jačanju ruskog uticaja u Evropi, a posebno na zapadnom Balkanu.

Vesti
 

Rekao je da Rusija pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu. Na sve to Ivica Dačić reagovao je izjavom da su on i predsednik Aleksandar Vučić svima mnogo puta stavili do znanja da Srbija neće prekidati bratske veze s Moskvom.

Po ko zna koji put u svojoj istoriji Srbija se ponovo našla između velikih svetskih sila i njihovih interesa. Svoj stav o tome treba li se kome i kako prikloniti, ili biti neutralan, naši čitaoci iz Evrope, Australije i Kanade iznose u anketi koju je pripremila ekipa "Vesti".

Vesti
Milorad Petrušić

Milorad Petrušić, Hanover, Nemačka

- Zapad nas prisiljava da se odreknemo Rusije i da uđemo u NATO i oni nas neće ostaviti na miru dok sami ne nađemo rešenje za sebe. Oni nas proganjaju zbog toga što smo slobodoljubiv narod i što smo pravoslavci. Njima ništa ne valja šta god uradimo. Uvek izmišljaju nešto novo. Kad bi se Srbija i odrekla Rusije njima ni to ne bi bilo dobro, a kako da se odreknemo Rusije, večitog saveznika. Oni nas sa tom EU vuku za nos i zamajavaju nas kao i Tursku koja već 50 godina čeka. Srbiji nema spasa bez Rusije. Naši rukovodioci trebalo bi jasno i glasno da kažu: "Nećemo u NATO, okrećemo se Rusiji i Kini."

I da vidiš kako bi požurili u Beograd da nas mole da to ne činimo. Treba im ponuditi saradnju na bazi ravnopravnosti, a ne na bazi ucena i ultimatuma. Ako to neće, onda im treba jasno i glasno reći: "Gospodo, mi idemo svojim putem!"

Vesti
Rade Borisavljević

Rade Borisavljević, Toronto, Kanada

- Ja bih možda postavio pitanje kada će srpski narod da se odrekne pravoslavlja i kad će postati unijati? Ili katolici? I kada će se okrenuti protiv ruskog pravoslavlja i postati novi Ukrajinci i kad će početi Srbe da šalju da ginu za zapadne interese kao i ostali unijati i katolici, Sloveni, za vreme Drugog svetskog rata. Primeri su današnja Ukrajina i Crna Gora i "montenegrinovci" pod Milom Đukanovićem koji daju orden američkim kongresmenima za uspešno uništavanje pravoslavlja u Srbiji i Crnoj Gori. Kome ćemo se carstvu pripojiti - nebeskom ili zemaljskom?

Vesti
Dragiša Janković

Dragiša Janković, Beč, Austrija

- Mislim da je moguće da budemo neutralni i sedimo na dve stolice. U aktuelnom okruženju, to jest globalnoj situaciji, gde se sukobljavaju sile, najbolje je da budemo neutralni i ne mešamo se u te sukobe. Smatram da treba da ostanemo kakvi jesmo, vodimo politiku prijateljstva sa svima i ne dozvoljavamo nikome da nam određuje s kim ćemo imati prijateljske i tesne veze.

Vesti
Prof. Mišo Gnjatović

Prof. Mišo Gnjatović, Sidnej, Australija

- Dosadila je ta uloga između jednih i drugih. Ali, kroz celu istoriju velike sile su bile te koje odlučuju. A politika je ta koja meri na koju stranu u određenom trenutku da se opredeljuješ, istoku ili zapadu. Nemoguće je držati stalno jednu istu liniju. Pogotovo u današnje vreme. Mora se varirati između jedne i druge strane. I ceniti ko nam želi dobro, a ko možda i ne.

Vesti
Ivan Janković

Ivan Janković, Pariz, Francuska

- Dok se gnjave oko nas, imamo još uvek neki značaj. Pitanje je interesantno. Do kada? Dok se ne opredelimo, ali sam u principu protiv toga. Amerika i NATO hoće vladavinu nad Balkanom, ali njihov krajnji cilj je Rusija, oko nje kruže kao mačka oko mesa. Mi smo sitni, ali im je važan svaki pedalj kojim se približavaju Rusiji. Nas Rusija ne prisvaja, ni ne aludira na to, već samo zastupa međunarodno pravo, dok Amerika ima svoj davno zacrtani geopolitički cilj i kaže: ili si s nama ili protiv nas. Ne radi se tu samo o politici Amerike, već i o onim drugim moćnim bogatim zemljama. Taj američki pritisak u vezi sa Kosovom je totalno van međunarodnog prava, ali u svetu samo Amerikanci imaju pravo na sve. I šta očekujem? Da se jednog dana Srbi oslobode, a to će biti ako i kad dođe dan da su sposobni da se brane.

Vesti
Živojin Jovanović

Živojin Jovanović, Herisau, Švajcarska

- Teško je predvideti dokle će Srbija biti žrtva između Rusije i Zapada, jer je uticaj Rusije star nekoliko vekova. Oduvek je želela uporište na Balkanu i mislim da ga neće lako predati Zapadu. Rusi Srbiju ucenjuju energentima i planirani gasovodi su pravi razlog da obleću oko nas. Vodi se borba svim sredstvima, a Dodik i vlast u Srbiji su marionete na toj šahovskoj tabli. Rusi imaju samo interes da Srbija bude protektorat, ništa više i mislim da nema pomoći od njih. Za sada će se nastaviti ovako, Rusija i Zapad će da se prepucavaju preko leđa Srbije i ona će da bude ojađena. Mislim da se Srbija neće do 2025. osloboditi. I ako uđemo u EU, ona neće moći da razreši sve probleme koji su napravljeni. Ne verujem da će se EU raspasti, ali verujem da će se promeniti i autonomija članica će se svestii na minimum, a Berlin i Pariz će krojiti zakone za sve ostale.

Vesti
Nikola Erceg

Nikola Erceg, Sievi, Finska

- Dok postoji, jer sedimo na dve stolice, a Amerikanci i Rusi gledaju svoje interese na našoj teritoriji. Nismo mi bitni Rusima, da jesmo odavno bismo nešto preduzeli i zaštitili naš narod i rešili pitanje Kosova... a mi se nadamo.

Vesti
Igman Čaušević

Igman Čaušević, Brizbejn, Australija

- Do kad? Pa jedno 30, 35 godina još i to ako danas krenu da ulažu u školstvo i edukaciju, pa izraste nova garnitura učenih i pametnih. To ti je kao seoska lepotica... koja zavodi nekoliko seoskih mangupa, ali onako suptilno i šmekerski i od njih dobija šta hoće, ili je lepotica lakoverna, pa se nada da će jedan od njih da je oženi.

Vesti
Slavoljub Pejović

Slavoljub Pejović, Braunšvajg, Nemačka

Od Lazara im ne valjamo

- Tako je uvek bilo, a dokle će trajati to zavisi od Zapada, a ne od Rusije i Srbije. Pogledajmo kroz istoriju. Car Lazar i Srbi Zapadnoj Evropi nisu ni tada valjali, iako su 1389. na Kosovu i njih branili od Turaka. Za Prvi svetski rat lažno su optužili Srbiju za atentat u Sarajevu. Kad im Milošević nije dozvolio da slobodno marširaju kroz Srbiju, oni su nas bombardovali i uzeli nam Kosovo. Njima je jedino bio dobar Tito koji je govorio: "Slaba Srbija, jaka Jugoslavija". Sada su pritisak pojačali, jer je Srbija od Rusije dobila avione. Ako smo kupili avione to ne znači da nekome pretimo. Moramo imati čime da se branimo. Vučić vodi miroljubivu politiku, ali njima to ne odgovara, jer im je Srbija potrebnija kao "dežurni krivac". Takav odnos imaju i prema Dodiku i Republici Srpskoj. Nismo mi žrtva sukoba Rusije i Zapada, već smo žrtve neopravdanih napada Zapada. Američki general Skaparoti treba da zna da je Srbija tu gde jeste i da će tu i ostati. Rusija nam nudi bezuslovnu privrednu saradnju, dok oni to uvek nečim uslovljavaju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.03.2018. 21:06
Treba ići svojim putem,jer to je i naibolji put.A ako je to nemoguće onda odabrati stranu koja ti je više naklonjena,koja ti ne preti,koja te ne ucenjuje,koja ti ne postavlja ultimatume,koja ti ne otima teritorije,i koja uvažava tvoje postajanje pod punim imenom:Srrnija i Srbi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online