Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.03.2018.
15:57
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Nema u Srbiji 83 odsto idiota?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se njegova Platforma za rešavanje pitanja KiM zasnivati na potrebama Srbije i opstanku naše zemlje u budućnosti, a ne na tome koliko volimo sopstvenu prošlost.

Tanjug
Aleksandar Vučić i Marko Đurić

- To rešenje neće biti gaženje Srbije - poručio je on na kraju prvog panela "Politički aspekti sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja" Nacionalnog konventa o EU, u okviru unutrašnjeg dijaloga.  

Rekao je da će, kada bude predstavljao platformu govoriti i o tome šta nas očekuje u budućnosti ako stvari ne promenimo.

Vučić je podsetio da je Oliver Ivanović od njega, na poslednjem sastanku koji su imali, tražio da hitno ide u formiranje ZSO, jer Srbi to treba sami da urade, pošto pet godina čekaju na ispunjenje te obaveze iz Briselskog sporzauma.  

U vezi ubistva Ivanovića podvukao je da neće da prihvati insinuacije i prebacivanja da su za to krivi Srbi i mafijaške strukture, pošto, valjda - primetio je ironično - od Peći do Prištine žive prepošteni ljudi.  

- Biće interesantno da vidimo okončanje tog slučaja zasnovano na dokazima. Naši organi vode istragu, biće interesantno da se podaci uporede i interesnatno u kom smeru idu istrage - naglasio je on.  

Vučić se osvrnuo i na silu koju je nedavno primenila kosovska policija protiv srpskog naroda, ističući da je video neka istraživanja i čuo da 83 odsto građana Srbije misli da je teški napad na Marka Đurića - namešten, režiran...  

- Zar mislite da je to realno i moguće? Nema u Srbiji 83 odsto idiota, nemoguće je da ih bude - kazao je on.  

Ukazao je da čim neko iz vlasti izgovori nešto biva proglašen izdajnikom, te zamolio da se ne primenjuju dvostruki standardi.

Vučić je preneo da se u svim razgovorima, koje je imao u Briselu, delegacija Beograda trudila da se nađe kompromis.  

- Nikada druga strana nije želela da razgovara o suštinskim razlikama u viđenju situacije na KiM. Postavljalo se samo pitanje kada će Srbija da prizna i omogući ulazak u UN. Suštinskog sadržaja u razgovorima nije bilo - rekao je Vučić.  

Ukazao je kako postoje dvostruki aršini međunarodne zajednice po pitanju poštovanja rezolucija UN, podsetivši da su EU osudile SAD zbog kršenja rezolucije u vezi Jerusalima, a da su svi zajedno kršili rezoluciju 1244 kada je bila u pitanju Srbija.  

Rekao je da je u prošlosti pravljeno mnogo grešaka, da nije bilo lako, i da ne može da kaže da su za sve krivi Tadić i Koštunica, ali je dodao da smo na Kosovu izgubili suverenitet 1999, i da je najteža greška bio izlazak pred Međunarodni sud pravde tražeći mišljenje o nezavisnosti Kosova.

- Ta greška je toliko teška da danas imamo problema da utičemo na KiM. U svakom razgovoru u poslednjih šest meseci ne postoji sastanak u kojem to Srbiji nije predočeno - rekao je Vučić.  

Kazao je da u Srbiji, ali i na Kosovu kod Albanaca moramo da promenimo mišljenje jednih o drugima, i da ne gledmao jedni na druge kao na bića koja su ispod nas.  

- Mislim da bismo morali da imamo drugačiji pristup, da pokušavamo da razumemo i interese drugih i rešavamo sve mirnim putem - kazao je on.

Vučić je kazao da je potrebno pre svega u EU da ima razumevanje da je teško da Srbija prihvati da izgubi sve, da bude ponižena, i da ako toga nema nije moguće da se Srbija zalaže beskompromisno za kompromis, tražeći i pronalažeći ono što bi moglo da bude nezadovoljavajuće rešenje za obe strane ili po malo zadovoljavajuće za obe strane.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online