Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.04.2018.
12:30 >> 12:52h
Vestionline, Tanjug A

Šta je Angela Merkel poručila Vučiću i Srbiji?

"Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje", poručila je danas kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu. .

Tanjug
Srbija ima važnu ulogu na Kosovu i u Bosni: Aleksandar Vučić i Angela Merkel 

- Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja - rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom pred sastanak iza zatvorenih vrata.

Merkelova je, nakon što je dočekala predsednika Vučića ispred sedište šefice nemačke vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja. 

Prema njenim rečima, glavne teme razgovora s Vučihem biće saradnja Srbije i Nemačke, ali i razvoj regiona. Podsetila je da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gde je ukazao koliko je važan taj region. 

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u "Berlinskom formatu" u Londonu. 

Merkelova, koja se sa Vučićem danas sastala po drugi put u mesec i po dana, ukazala je da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, te da ima ključnu ulogu kad je reč o Kosovu i o Bosni i Hercegovini. 

Pohvalila je reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsednici vlade Srbije i njenim ministrima. 

Nemačka važan partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, pred početak susreta sa kancelarkom Angelom Merkel, da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve pod sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

- Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu - poručio je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

- Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.

Zahvalnost Merkelovoj

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

- U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred - rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

- Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU - konstatovao je Vučić.

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kao i u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.

- Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost - rekao Vučić. 

Merkel i Vučić će nakon obraćanja medijima imati radni ručak, a kako je ranije saopštio kabinet nemačke kancelarke posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama.

Ovo je 12 susret Vučića i Merkelove, a drugi za poslednjih mesec i po dana.

POVEZANE VESTI

Petak 13.04.2018. 13:23
Ко верује Швабама што они говоре и раде, радило му се о глави!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online