Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.04.2018.
08:11
D. Dekić - Vesti A

Bacio mandat pod šahovnicu

U fokus regionalne javnosti lider i poslanik SRS Vojislav Šešelj uskočio je kada je rekao da je tokom posete hrvatske delegacije Beogradu gazio zastavu sa šahovnicom u Skupštini Srbije i vređao goste.

Tanjug
Poslanik SRS: Vojislav Šešelj

Mada niko taj skandal nije video i nije objavljen snimak ili fotografija, podigla se velika prašina, pa je delegacija Hrvatske demonstrativno otputovala kući, a događaj su na neviđeno komentaralisali visoki zvaničnici obe države.

Ostaje pitanje da li je navodno gazeći zastavu Šešelj zgazio i svoj poslanički mandat, a skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kaže da o tome "odlučuje Administrativni odbor, a da li će biti te sednice ostaje da se vidi".

- Gazeći hrvatsku zastavu u parlamentu i vređajući delegaciju Sabora Šešelj je postao problem Skupštine, jer je narušio njeno dostojanstvo - rekao je Omerović i istakao da oni koji su osuđeni na kaznu dužu od pola godine ne mogu da budu poslanici.

"Niko mi ne veruje"

Da podsetimo, Šešelj je u Hagu nedavno pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, ali je tu kaznu već izdržao u pritvoru Tribunala, gde je bio 11 godina.

Omerović se tako upisao na listu onih koji traže da Šešelj ne bude poslanik.

To je zahtevala i poslanica DS-a Aleksandra Jerkov koju je zbog tog zahteva Šešelj nazvao "ustaška kurva".

Krajina kao izgovor

- Pod tom zastavom (hrvatskom) izvedena je agresija na RSK. Proterano je 200.000 Srba, a nekoliko hiljada civila pobijeno. Pod tom zastavom ustaški režim je proterao više od 300.000 Srba - rekao je Šešelj.

Pritom, lider LSV Nenad Čanak tvrdi da mu je Šešelj "fizički pretio" ako se pojavi na sednici Skupštine Srbije.

Da se sve dodatno zakuva potrudio se sam Šešelj, aludirajući dan kasnije da je sve bilo njegov "dobro osmišljeni mađioničarski trik".

- E, ovo je prava zavera. Hoću novi sudski postupak, a vi kažete nije se desilo. Ne znam šta da vam kažem. Zašto bih izmislio? Da li mi baš svi novinari ne veruju - pitao je Šešelj u parlamentu.

Hrvati prečuli psovke

On je istakao da je neverovatno što se sumnja da se incident desi.

- Desio se, a čak i da nije, efekat je sasvim solidan - istakao je Šešelj i dodao da je skupštinsko obezbeđenje videlo da se to dogodilo i da su se radikali "rvali sa njima".

On tvrdi i da su članovi hrvatske delegacije čuli kad im je opsovao "majku ustašku".

- A šta vi hoćete da kažete, da smo se izmislili, a budale nasele? Pa, to bi bilo izvanredno da je tako, ali nismo izmislili - rekao je Šešelj i pozvao novinare da pitaju ministra policije Nebojšu Stefanovića ima li snimak sa ulaza u skupštinu.

Međutim, hrvatski portali tvrde da je cela priča u vezi sa gaženjem hrvatske zastave Vojislava Šešelja verovatno izmišljotina SRS-a, na koju je naseo hrvatski politički vrh.

Oni se pozivaju na članove svoje delegacije koji su čuli da im Šešelj nešto dobacuje, ali ne i da ih je psovao.

Čovek iz prošlosti

Osuda Šešeljevog poteza je stigla i od predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža koji je istog dana primio delegaciju hrvatske komore.
- Umesto da govorimo o ekonomiji koja znači budućnost za nas i našu decu, iz Beograda je otišla ružna slika jednog čoveka prošlosti. Sramota od izliva primitivizma, koji nikom nije bio potreban - rekao je Čadež.

Pištoljem na studente

Šešelj je počinio brojne ispade od početka 90-ih godina, a posle pauze od 11 godina provedenih u pritvoru u Hagu, nastavio je gde je stao.

Zastavu Hrvatske palio je 2015. ispred Palate pravde i ambasade te zemlje, predsednicu Kolindu Grabar Kitarović nazvao je "kobilom", ali je sve počelo pre gotovo tri decenije kada je Hrvatima pretio u Minimaksoviziji kako će ih klati "zarđalim kašikama".

Advokat Nikola Barović je posle TV duela sa Šešeljem završio u Urgentnom centru sa teškim povredama glave.

Tvrdio je da ga je udario Šešeljev telohranitelj, a lider SRS-a cinično je komentarisao da se advokat okliznuo na koru od banane.

Kao poslanik Šešelj je vređao je i prekidao govornike, lomio mikrofon i polivao ih vodom.

Obezbeđenje ga je iznosilo iz skupštinske sale, ali i policija kada je legao ispred džipa koji su hteli da provere.

Pred parlamentom je 90-ih tokom protesta mahao pištoljem rasterujući studente, a 2017. autom krenuo na demonstrante.

Opet u Hrtkovcima

Funkcionerka SRS-a Vjerica Radeta najavila je na Đurđevdan miting u Hrtkovcima, gde je prema presudi Haga, Šešelj počinio krivično delo podsticanja na deportacije i progona Hrvata.
- Na mitingu će govoriti predsednik radikala. Vidimo se - napisala je Radeta.

Loša poruka iz Srbije

Nedokazani incident Vojislava Šešelja su tokom dana osudile premijerka Ana Brnabić i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je bila i u SRS-u.

Na reč predsednika Srbije Aleksandra Vučića se čekalo do uveče. On je rekao da je "upućena loša poruka iz Srbije i osudio svaku vrstu nasilja i pretnji.

Podsetio je na svoju nedavnu posetu Zagrebu, uoči koje je nekoliko zastava Srbije zapaljeno.

Rekao je i da ga je poslanik Hrvatskog sabora "jurio po ulicama", a neki ga vređali i nazivali četnikom, što niko osim Kolinde Grabar Kitarović nije osudio.

Kao nedopustivo ocenio je paljenje zastave suverene zemlje, a na pitanje kako se incident dogodio rekao je da nema odgovor.

Protest u vetar

Ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić nije htela da primi protestnu notu Hrvatske. Vučić je podržao i zapitao "šta su to državni organi Srbije loše uradili".





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online