Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.04.2018.
08:11
Danas A

Vučić i Soroš: Šta predsednik radi sa "državnim neprijateljima"?

Učestale susrete predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Džoržom Sorošem i njegovim sinom Aleksandrom diplomatski izvori nezvanično tumače kao pokušaj Vučića da se zaštiti od "narandžastih talasanja", piše Danas.

EPA/Olivier Hoslet
Džordž Soroš - prijatelj ili neprijatelj Srbije?

"Nezainteresovanost Zapada i domaća glupost"

"Vučić je svestan činjenice da će u slučaju da se dodatno oduži rešavanje kosovskog pitanja izgubiti naklonost Zapada i da će opozicija u Srbiji ojačati. On ne želi da mu se desi ono što se dogodilo Vojislavu Koštunici 2008. godine, tako da kontaktom sa Sorošima pokušava da lično amortizuje eventualne buduće udare na njegovu vlast", smatraju sagovornici ovog lista.

Pored sastanka sa Aleksandrom Sorošem, srpski predsednik se ove nedelje susreo i sa predstavnicima KKR, na čijem čelu je bivši direktor CIA, general Dejvid Petreus, i koja je većinski vlasnik kompanije Junajted grup, kablovskog operatera koji posluje u Srbiji i u čijem je vlasništvu i TV N1.

- Predsednik Srbije govori u negativnom kontekstu o Sorošu, nazivajući pojedince stranim, odnosno Soroševim plaćenicima, zbog podrške domaće javnosti, a istovremeno se sastaje sa njim i dogovara zato što sluša i ispunjava ono što mu se kaže sa Zapada. EU i SAD ne mari za ono što Aleksandar Vučić priča domaćoj javnosti sve dok ispunjava njihove želje - ocenjuje dramski pisac Nenad Prokić.

On dodaje da je "strani plaćenici" sintagma za prozapadno orijentisane ljude, što, kako ističe, ne znači da nijedan od njih nikada nije voleo neku stranu državu više od svoje, poput rusofila.

- Vučić samo koristi nezainteresovanost Zapada i domaću glupost. S druge strane, javno mnjenje u Srbiji, koje bi eventualno primetilo tu podvojenost u ponašanju predsednika Srbije, zapravo i ne postoji. Vučiću se oprašta sve u okviru nekritičkog tretiranja svake vlasti pa i njegove. Onda se vlast razbaškari što joj na kraju dođe glave - kaže Prokić.

Ovo je treći put da se Vučić sastaje sa sinom jednog od najbogatijih ljudi na planeti, čije ime je koristio da označi takozvane strane plaćenike u Srbiji. Prvi put su se Aleksandar Soroš i Aleksandar Vučić sreli u prisustvu Džordža Soroša, na jesen prošle godine. Nepuna dva meseca posle, Vučić i Soroš su se ponovo videli.

"Potpuno sulude i besmislene poruke"

Istovremeno u takozvanim provladinim tabloidima i elektronskim medijima išla je snažna kampanja protiv organizacija i medija koji su kritikovali vlast - da su strani, Soroševi plaćenici koji hoće da izazovu haos u državi.

Ovo su samo neki od naslova u kojima se Soroš označava kao podrazumevajuće najveće zlo koje hoće da sruši vlast Aleksandra Vučića: "Soroš, Kandićka i Rokfeler hoće da nam uvale patku!"; "Soroš za haos u Srbiji dao skoro 4 miliona evra"; "Soroš hoće rat u Srbiji"; "Soroš i USAID udaraju na Srbiju"; "Hrvati buše Srbiju po nalogu Soroša".

Prema oceni Bobana Stojanovića, doktoranda na Fakultetu političkih nauka, ovakvi novinski napisi služe da kod određenog dela čitalačke publike stvore osećaj uznemirenosti, i da delu javnosti bilo koji budući građanski protest predstave kao uticaj spolja i udar na državu i predsednika. Stojanović smatra da takvi naslovi, kroz stvaranje tenzije, predstavljaju vrstu opomene jednom delu biračkog tela.

- To u realnosti nema nikakvo uporište. Takve poruke su potpuno sulude i besmislene. Pisanje da nekakve tajne službe stranih država rade Vučiću o glavi i žele da ga smene na ulicama uz krvoproliće, služi da biračima SNS-a prenese poruku da neprijatelji žele da smene Vučića jer ne želi da im da Kosovo - objašnjava Stojanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online