Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.04.2018.
00:44
A. Vučićević - Vesti A

Boginje kucaju na vrata Vlade

Broj obolelih od malih boginja u Srbiji sve je veći iz dana u dan. Od oktobra 2017. godine do danas morbilama je zaraženo čak 4.858 ljudi u našoj zemlji, a 15 je preminulo usled komplikacija izazvanih ovom bolešću. Nakon vrtića i Urgentnog centra, pojavile su se boginje i među zaposlenima u Vladi Srbije. Više od 30 osoba je zaraženo, a ima ih u svim ministarstvima, ponajviše u Generalnom sekretarijatu, kako piše beogradska štampa. Prvi zaraženi je bio jedan od vozača Vlade Srbije, odakle je dalje otišlo i na druge zaposlene. Odmah nakon pojave bolesti, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pokrenula je inicijativu da se svi zaposleni testiraju na antitela na morbile. Svi oni kojima su rezultati testa pokazali nedovoljan broj antitela odmah su vakcinisani. Testiranje i vakcinisanje svih onih čiji imunitet nije dobar obavilo je lekarsko osoblje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

wikimedia.org/Matija
Mere preventive: Zgrada Vlade Srbije

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović je izjavila da se testirala, te da ima dovoljno antitela. Ista je situacija i sa ministarkom Zoranom Mihajlović, ali i sa svim drugim ministrima.

Dok se testiranje na antitela u Vladi Srbije obavilo o trošku države, građanima takav vid prevencije nije dostupan. Kako je objasnio infektolog Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Vladan Rakić, reč je o skupom testiranju koje građani sami sebi ne mogu da priušte, pa je ovaj vid sprečavanja širenja epidemije trebalo da se primeni na sve slojeve društva, a ne samo povlašćene.

Novi pravilnik imunizacije

Novi trogodišnji plan obavezne imunizacije predviđa uvođenje obavezne vakcinacije za decu rođenu od 1. januara 2018. godine protiv oboljenja izazvanih streptokokusom pneumonije, pasivne imunizacije prevremeno rođene dece protiv oboljenja izazvanih respiratornim sincicijelnim virusom, obavezne imunizacije zaposlenih u zdravstvenim ustanovama protiv malih boginja, zaušaka i rubeola.

- Reč je o IGG testu. Mislim da bi takvo testiranje sigurno sprečilo u određenoj meri povećanje broja obolelih. U principu, IGG ide od 1 do 200 pa naviše, ali je to individualna stvar. Ne samo da treba da steknete imunitet prema određenoj vrsti virusa, nego i opšti imunitet. Ako su oba imuniteta na visokom nivou, onda je to dobra zaštita. Vakcina štiti ljude do 20. godine stoprocentno, a posle pada nivo antitela i nema stoprocentne zaštite - objasnio je dr Ranković.
Posle 25 godina, u Srbiji je u toku najveća epidemija morbila, iako još nije zvanično proglašena. Više od dve decenije nije bilo smrtnih ishoda izazvanih boginjama, sve do 2017.
Prema rečima epidemiologa prof. dr Branislava Tiodorovića, proglašenje bi se odrazilo na već dovoljno tešku ekonomsku situaciju u zemlji, pa je to verovatno glavni razlog zašto se čeka.

Rumunija i Italija na vrhu liste

Epidemije sa 100 i više slučajeva su registrovane u 15 od 53 zemlje, a najveći broj obolelih u 2017. godini je registrovan u Rumuniji (5.562), Italiji (5.006), Ukrajini (4.769), Grčkoj (967), Nemačkoj (927), Srbiji (702). Pre uvođenja vakcine protiv malih boginja, koja je u primeni skoro 50 godina, procenjuje se da je godišnje umiralo oko 2,6 miliona osoba.

- Kada bi se epidemija proglasila na nivou republike, onda borba protiv zaraznih bolesti postaje prioritet. Osim vakcinacije, lečenja, proglašenje epidemije uključuje i zabranu okupljanja, zatvaranje škola, vrtića, kontrolu saobraćaja - objašnjava prof. dr Tiodorović za "Vesti".

Povodom obeležavanje Nedelje imunizacije koja traje do 29. aprila, Institut za javno zdravlje "Batut" istakao je da je prošle godine u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije u epidemiji morbila prijavljeno 21.315 obolelih, sa 35 smrtnih ishoda, što je četiri puta više u odnosu na 2016.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online