Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.05.2018.
00:44
J. L. Petković - Vesti A

Izmislili i zločin i svedoke

Dejanu Slaviću (44) iz Plemetine kod Obilića, koji je uhapšen u subotu popodne na administrativnom prelazu Jarinje, određen je jednomesečni pritvor.

A. Čukić
Zastrašivanje sa predumišljajem: Granični prelaz Jarinje

Njegov advokat Nebojša Vlajić za "Vesti" kaže da je juče predao žalbu, a da je rodbina dobila dozvolu da ga poseti.

Kako je još rekao, Slavić se tereti da je počinio navodni ratni zločin tokom 27. marta 1999, u mestu Kruševac kod Obilića. Trenutno se nalazi u zatvoru u Grdovcu kod Podujeva.

- Žalbu smo predali. Tužilac kaže da ima nekoliko svedoka koje bi trebalo da sasluša za navodno učestvovanje u događajima u mestu Kruševac - ističe Vlajić.

Na Kosovu je Dejan živeo sa roditeljima do 2003, odakle su se odselili u Lazarevac. Njegova porodica kaže da je stalno na Kosmetu, a najčešće da poseti sestru koja živi u Gračanici. Uhapšen je kad je krenuo u Prilužje na svadbu kod sestre od tetke.

Pokraden, pa priveden

I Darko Tasić uhapšen je na severu KiM, na prelazu Brnjak, pod sumnjom da je navodno izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a u sklopu istrage o događajima u Maloj Kruši kod Prizrena. Takođe je bizarno i hapšenje Milorada Zajića u Klini, marta ove godine, pod optužbom za navodne ratne zločine. Zajić, koji u Klini ima kuću, prethodno je pozvan iz Kancelarije za zajednice te opštine da dođe i preuzme stvari koje su mu pokradene 10 dana ranije. Tokom prepoznavanja u policijskoj stanici on je uhapšen.

Na prelazu Jarinje, prilikom kontrole putnika, saopštili su mu da protiv njega postoji prijava i sproveli ga u južni deo Kosovske Mitrovice gde su ga saslušali.

Dejanov rođak Dragan Spasić ističe da sigurno i kosovski organi znaju da je on nevin, te da je tokom rata bio radnik Elektroprivrede, ali i dodaju da je "poznato da lako hapse i nedužne i da vrlo lako izmisle i krivicu i lažne svedoke", te da je cilj i ovog hapšenja zastrašivanje preostalih

Srba i obeshrabrivanje povratka interno raseljenih lica. U Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije smatraju da je hapšenjem Dejana Slavića nastavljena "antipravna, nedemokratska praksa hapšenja na osnovu tajnih spiskova koji su, kako je dosadašnje iskustvo pokazalo, pravljeni uglavnom na osnovu lažnih dojava i svedočenja".

- Cilj ovakve prakse je stvaranje nespokoja i straha u redovima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ograničavanje slobode kretanja i obeshrabrivanje povratka interno raseljenih lica.

Nova serija hapšenja Srba koji su došli da obiđu svoja ognjišta počela je privođenjem Bogdana Mitrovića iz Sopine, avgusta prošle godine u Suvoj Reci, kada je izveden iz autobusa sa raseljenim Srbima koji su obilazili kuće i porušenu crkvu Svete Bogorodice u Mušutištu. Specijalci sa fantomkama ušli su unutra i priveli ga.

Nakon toga je na prelazu Jarinje uhapšena Milanka Terzić iz okoline Kline, takođe zbog navodnog ratnog zločina, kada je krenula da pomogne monahinjama u Pećkoj patrijaršiji. Ona je rekla da je osim zastrašivanja razlog za ta hapšenja bila uzurpirana imovina, od koje nisu želeli da odustanu.










 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online