Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.05.2018.
20:33
Vestionline, Sputniknews.com A

Srbija dobila novi zadatak kakav niko u EU nikada nije imao

Zabranjuje nam se i da pomislimo na prekidanje evropskog puta, a jasno nam se kaže da na cilj nećemo stići. To je nešto kao trčanje na traci u teretani.

youtube.com/Politicarenje 011
Hoće li Srbija ikada dobiti zeleno svetlo?

Srbija je, posle Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji, ušla u novu fazu evropskih integracija. 

Sažeto, suština tog novog statusa je: EU neće da nas primi u članstvo, ali Srbija ne sme da odustane od evropskog puta. 

Znači, mi moramo da želimo da budemo članica iako tamo u dogledno vreme, a možda i nikada, nećemo biti. Ključ je u želji koja ne sme da zgasne.

Još ogoljenije, zabranjuje nam se i da pomislimo na prekidanje evropskog puta, a jasno nam se kaže da na cilj nikada nećemo stići. Nešto kao trčanje na traci u teretani.

Dva najznačajnija stava stigla su iz dve najjače države EU. 

Prvo je Emanuel Makron, predsednik Francuske, jasno nacrtao da proširenja neće biti dok se Unija ne reformiše, a potom nam je u Beograd diplomatski uvijenu poruku doneo član odbora nemačkog Bundestaga Manuel Sarazin da „politika proširenja nije popularna tema“. 

Ipak, žestoko su se uzbudili zapadni mediji čim su iz Srbije pušteni pojedinačni i stidljivi signali da bi država mogla da promeni spoljnopolitički kurs. 

Sve nam je dodatno i plastično objasnio komentator "Dojče velea" Kristof Hazelbah, koji kaže da EU sebi ne može da priušti Zapadni Balkan, ali ne sme da ga prepusti uticaju Rusije i Kine. 

Po njegovom kreativnom tumačenju, rešenje nije puno članstvo već "partnerstvo koje bi podrazumevalo ekonomsku saradnju i podršku, ali ne i pravo glasa“.

Dakle, ni svakodnevne utešne reči briselskih birokrata koje nas ubeđuju da je dovoljno da ostanemo dobri đaci i da ispunjavamo poglavlja, pa će nam se vrata Evrope sama otvoriti, deluju sve farsičnije.

Jednostavno, hteli to da primetimo ili ne, desile su se krupne promene u Evropskoj uniji. 

Od pozicije "predajte Kosovo i ulazite u EU“ došli smo do statusa „predajte Kosovo, a čak ni tada nećete ući u EU“. 

Saopšteno nam je: Ostaćete na putu ka EU, tu vam je mesto i ne smete da se okrećete nikakvim alternativama. Naročito ne Rusiji i Kini.

U prevodu na rečnik bajki, to bi izgledalo ovako: 

"Bio jednom jedan mladoženja, koji je osuđen na prokletstvo da godinama čeka na odgovor devojke koju je zaprosio. I godinama tako morao je da stoji ispod njenog velelepnog balkona. I nije smeo da potraži novu ljubav niti da se okrene za drugom princezom. I tako je ostario u čekanju…“

Srbija već 18 godina tapka pred kapijom EU čekajući. Ne znamo da li će sve ovo imati srećan kraj, ali mnogi koji su bili mladi i orni te 2000. godine, već odavno ne veruju u bajke.

Na sreću, ni mlada udavača više nije tako mlada, jedra i atraktivna.

Tako da…

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2018. 23:21
Iscrpeli su sve mogućnosti ucena.E sad neće nas u članstvo(nismo ni mislili da hoće),ali,ali pazite šta radite
Četvrtak 24.05.2018. 09:28
Добро је да је бар по неком постало јасно да са Европском Унијом није све у реду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online