Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.05.2018.
08:52
Vestionline, Tanjug A

Austrijanci protiv Tačija: Zašto davati prostor osobi sumnjive prošlosti?!

Na predstavljanju knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači", sinoć u Beču, bilo je i negodovanja protivnika jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

EPA//Valdrin Xhemaj
Protivnici nezavisnosti KiM Tačija vide samo kao nekadašnjeg lidera terorističke OVK

Protivnici priznanja jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, zbog toga, vide knjigu kao propagandu NATO i savezništva sa terorističkom OVK.

To negodovanje protivnici jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova izneli su i na promociji.

Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger obratio se prisutnima i izrazio čuđenje da jedna institucija poput Diplomatske akademije daje prostora osobi čija je prošlost sumnjiva.

On je ukazao da se na Kosovu i dalje događaju napadi na Srbe i kritikovao što na skupu nije bilo reči o zločinima tokom rata, već je prikazana samo jedna strana.

Podsetio je da je OVK, koju je vodio Tači, bila i u SAD tretirana kao teroristička organizacija.

Zbog svega toga, naveo je, da napušta promociju knjige, što je učinio sa više drugih prisutnih.

U Diplomatskoj akademiji u Beču u sredu uveče je, u organizaciji Austrijskog instituta za evropske i bezbednosne politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope (IDM) predstavljena knjiga britanske novinarke Suzi Džeger.

Predstavljanje knjige je najavljeno pompeznim saopštenjem autorke i Rodžera Bojsa, koje se završava da je "knjiga priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsednika Kosova, najmlađe evropske države".

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič ukazao je na značaj dogovora Beograda i Prištine i konstatovao trenutno veći realizam u Beogradu. On je rekao da je dobro što dva predsednika imaju odnos poštovanja.

- Imamo istorijsku mogućnost da rešimo veliki istorijski konflikt Albanaca i Srba, koji bi otvorio put u EU. Evropska komisija želi da u svom mandatu zabeleži uspeh na ovom polju - kazao je Petrič.

Nekadašnji izaslanik u pregovorima o statusu Kosova i Metohije Alber Roan ocenio je da je proteklih deset godina bilo teško postići napredak i izrazio uverenje da prioritet u narednom periodu mora biti na evropskoj integraciji.

Albanski premijer Edi Rama, koji je, takođe, prisustvovao promociji u Diplomatskoj akademiji u Beču, govoreći o Hašimu Tačiju i njegovom značaju za nezavisnost Kosova, rekao je da on sada treba da "oslobodi i Srbe od njihove noćne more".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online