Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.11.2018.
13:05
D. Dekić - Vesti A

Zelenoviću, ne blati državu

Apel gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića u Strazburu za "spas slobode i demokratije u Srbiji", izazvao burno reagovanje vladajućih naprednjaka u parlamentu, koji su ga optužili za blaćenje i klevetanje svoje države, ali i lopovluk.

N. Đurović
Nebojša Zelenović

Zelenović je na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope, u ime Šapca, Paraćina i Čajetine, ukazao da se u lokalu vrši "prekomponovanje vlasti", pritiskom na odbornike, da bi SNS bez izbora preuzeo i te opštine.

On je naveo da je od 2012. u 35 od 170 opština bilo prekomponovanja i kršenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Kongresu je predao 40 izjava odbornika koji su trpeli pretnje i pritiske i objasnio da im je nuđen novac i funkcije, i prećeno otpuštanjem ili inspekcijom u njihovim privatnim firmama.

- Osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin ubeđivao je Sretena Živanića, šabačkog odbornika, da promeni stranu - rekao je Zelenović.

Ukazao da je slično radio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a da je potpredsednik SNS-a Marko Đurić najavio "da će državni i partijski organi učiniti sve da se promeni lokalna vlast u Šapcu".

- Uhapšene su 34 osobe koje su bile gradonačelnici ili predsednici opština, a niko od njih nije osuđen. Izloženi smo medijskom linču, zloupotrebljavaju policiju, tajnu službu i pritiskaju sud da nas spreče da radimo - kazao je i istakao da se ministarka Zorana Mihajlović stalno pita kada će da bude uhapšen Milan Stamatović, koji je šest puta biran za predsednika opštine Čajetina i protiv koga se ne vodi nijedan postupak.

Zelenovića su poslanici SNS-a okarakterisali kao nezapamćeni primer koji u svetu "blati svoju zemlju". Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović optužio list "Danas" za "harangu protiv SNS-a", nezabeleženu od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera, a njegov zamenik Vladimir Orlić je za novinare tog dnevnika rekao da su "sramota za srpsko novinarstvo".

- Zelenović izgovara najteže optužbe i klevete na račun Srbije, a to direktno prenosi TV Šabac i "Danas" putem Fejsbuka - rekao je Martinović i akcentirao da je godinama bio u opoziciji, ali nikada u inostranstvu nije loše pričao o svojoj državi.

Zelenovića je nazvao gradonačelnikom "pro forme", navodeći da je stvarni šef Šapca, bivši ministar pravde Dušan Petrović, "direktno povezan sa šabačkom narko-mafijom", kao i da je budžet Šapca oštećen za pet miliona dinara (42.300 evra).

SE u Beogradu

- Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE narednu sesiju ima u Beogradu, 7. februara. Mislim da je to veliki uspeh naše delegacije jer ono što smo otvorili kao temu može da se nastavi u Beogradu. Dobro je da svi predstavnici Komiteta za monitoring dođu u Šabac i uvere se u naše navode - poručio je Nebojša Zelenović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online