Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.12.2018.
11:15
N1 A

Šta sve Haradinaj predlaže u nacrtu sporazuma sa Srbijom

Prema nacrtu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom koji je predložila vlada Ramuša Haradinaja, u koji je N1 imao uvid, Srbija i Kosovo bi se međusobno priznale kao suverene države koje pristaju da se podržavaju u međunarodnim organizacijama uključujući UN.

EPA/Malton Dibra
Ramuš Haradinaj

Dve strane bi se, prema sporazumu, obavezale na političku, privrednu i društvenu saradnju kroz vladine i nevladine strukture radi zaštite i unapređenja interesa naroda obe države rukovodeći se potrebom za unapređenje mira, tolerancije, interkulturalnog i međureligijskog poštovanja i dijaloga među svim zajednicama. Mehanizmi će biti obezbeđeni za poštovanje ljudskih prava građana obe države, a biće uspostavljene zajedničke strukture za rešavanje pitanja preostalih iz rata kao što su reparacije, nestali, seksualno nasilje i ratni zločini.

Srbija i Kosovo bi, prema nacrtu sporazuma, uspostavile zajednički fond za akademske, istraživačke projekte i razmene mladih. Strane su saglasne da se u institucijama javnog obrazovanja Kosova organizuju predavanja na srpskom i na albanskom, uključujući one institucije obrazovanja koje rade u okviru nastavnih planova Srbije na Kosovu.

Obe strane će podržati pravo izbeglica i raseljenih lica na povratak i povraćaj imovine.

Srpska zajednica na Kosovu bi imala specifična prava garantovana ustavom i zakonima koji mogu biti izmenjeni samo glasovima većine manjinskih poslanika.

Kosovo će uspostaviti Zajednicu srpskih opština u skladu sa ustavom ali će njen statut biti podnet Ustavnom sudu na procenu, kaže se u narctu sporazuma.

Kosovo se obavezuje da uspostavi multietničku policiju, a u opštinama u kojima su Srbi većina, komandire policijskih stanica i podstanica će postavljati MUP po preporuci lokalnih vlasti.

Srpska zajednica će imati pravo na sopstvene medije i na informisanje na sopstvenom jeziku, a vlasti Kosova se obavezuju da ne ometaju aktivnosti srpske zajednice u lokalnim, regionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

Srbi će imati pravo na najmanje dva zamenika ministra, dvoje sudija Ustavnog suda i dva člana Pravosudnog saveta kao i na 15 odsto sudija Vrhovnog suda, jedno mesto člana Centralne izborne komisije i mesto potpredsednika opština u kojima nisu u većini.

Beograd i Priština bi formirale zajedničku ratnu arhivu u kojoj će se prikupljati dokazi o žrtvama rata, ratnim zarobljenicima, žrtvama seksualnog nasilja i drugoj društvenoj i materijanoj šteti.

Srbija bi pojačala napore u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina protiv kosovskih Albanaca, a Kosovo bi prihvatilo primenu obaveza i ustavnih i pravnih odredbi Specijanog suda za ratne zločine na Kosovu.

Obe strane se obavezuju da uspostave mehanizme za kompenzaciju žrtavama zločina tokom rata.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.12.2018. 12:12
Овоме свашта може да падне на памет кад има ко да слуша будалу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online