Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.03.2019.
09:34
Politika A

"Politika": Tuča u Jevrejskoj opštini Beograd

Narušeni odnosi među članovima Jevrejske opštine Beograd (JOB), koja trenutno ima dvostruko rukovodstvo, kulminirali su i prerasli u fizički obračun, zbog čega je morala da interveniše i policija.

Jevrejska opština Beograd
Jevrejska opština Beograd (Foto: Arhiva)

Naime, u holu zgrade opštine, u Ulici kralja Petra na Dorćolu je juče nešto pre podneva došlo do rasprave četvorice ljudi, a onda i tuče između dvojice prisutnih, sudeći po snimku sigurnosnih kamera koji je okačen na "Jutjub", piše današnja "Politika". Incidentu je prethodio ulazak članova privremene uprave JOB u zgradu opštine.

Iako su za nedelju, 3. mart, zakazani izbori za novog predsednika JOB, privremena uprava odlučila je da preuzme rukovođenje opštinom na ovaj način.

Kako su objasnili za "Politiku", u izborima nisu ni želeli da učestvuju jer smatraju da će biti nefer i neregularni, a ulaskom u kancelarije postupili su u skladu sa odlukama vanredne skupštine od 2. decembra, kada je opozvan sadašnji predsednik Danilo Medić, kao i članovi Opštinskog veća i Nadzornog odbora JOB-a, a izabrana privremena uprava, za čijeg predsednika je izglasan Dubravko Vajić.

Članovi privremene uprave, kako je u razgovoru za "Politiku" objasnio jedan od njih, Brane Popović, juče rano ujutru ušli su u kancelarije JOB-a, a u trenutku kada je davao izjavu za taj list njih dvadesetak bilo je zatvoreno u prostorijama na drugom spratu zgrade.

"Nismo obijali brave, svi imamo ključeve, svi smo članovi Jevrejske opštine Beograd i ušli smo u našu opštinu. Danilo Medić postavio je na ulaz u zgradu privatno obezbeđenje koje nikome ne dozvoljava da uđe i pretpostavljam da ni nama, kada bismo izašli odavde, ne bi bio omogućen ponovni ulazak", rekao je sagovornik tog lista.

Kaže i da su zvali policiju da ukloni privatno obezbeđenje sa ulaza, da je policija dolazila dva puta i da su, prilikom poslednjeg poziva, rekli da više neće dolaziti.

Navodi da je dan posle održane vanredne skupštine odluka o smeni sadašnjeg rukovodstva i izboru privremene uprave prosleđena Savezu jevrejskih opština Srbije, koji je tu dokumentaciju predao Ministarstvu pravde, kako bi u Registar crkava i verskih zajednica bila upisana nova uprava JOB-a.

To se, međutim, do danas nije desilo, piše "Politika".

Tokom jučerašnjeg dana, Veće JOB obavestilo je svoje članove da je došlo do upada u prostorije JOB-a, kao i da su Veće i Nadzorni odbor u stalnom zasedanju "do razrešenja nelegalno nastale situacije".

List "Politika" navodi da je duga lista svega što zavađeni članovi jevrejske zajednice zameraju jedni drugima, a jedan od najvećih kamena spoticanja su, kako piše taj list, sredstva koja jevrejska zajednica dobija po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

I jedni i drugi međusobno se optužuju za netransparentno trošenje novca koji Savez jevrejskih opština Srbije i jevrejske opštine dobijaju iz državnog budžeta po ovom zakonu, a reč je o 950.000 evra godišnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online