Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.04.2019.
09:35
sputniknews.com, Vestionline A

Rado Srbin ide u mirovne misije

Srbija je 49. zemlja u svetu, a deveta u Evropi koja je po broju svojih učesnika zastupljena u mirovnim misijama pod nadležnošću Ujedinjenih nacija, a treća ukoliko se uzme u obzir i broj stanovnika.

Ministarstvo odbrane Srbije
Srpski vojnici

Trenutno se Vojska Srbije nalazi u pet misija pod mandatom UN-a i u četiri pod Evropskom unijom.

Na regionalnoj PR konferenciji na temu "Vojno obrazovanje i promocija vojnog poziva" u organizaciji Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović rekao je da svake godine oko 800 oficira, podoficira i vojnika, kao i pripadnika MUP-a i stranih oružanih snaga dobije sertifikat ovog centra.

- Za obuku vlada veliko interesovanje. Kroz naše kurseve prođe oko 2.000 polaznika, a od prošle godine obučavamo i civile za koje smatramo da su neophodni u mirovnim misijama - kaže načelnik odeljenja za obuku Centra za mirovne operacije potpukovnik Goran Topalović i dodaje da zbog obima ali i stalnog unapređivanja kvaliteta obuke Centar razmenjuje instruktore sa Grčkom, Nemačkom, Austrijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom.

U okviru Centra za mirovne operacije je i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije koji se nalazi u bazi "Jug" kod Bujanovca. Komandant tog centra, potpukovnik Branislav Stevanović je podsetio da je baza "Jug" napravljena 2012. i da je i danas najmoderniji objekat na ovim prostorima.

- U isto vreme može da primi oko 1.000 ljudi, a smeštajni kapaciteti su istovetni hotelskim. Obuka se izvodi na poligonima, u približno realnim uslovima. Trenutno su na poligonu izgrađena dva isturena bazna kampa i jedan stalni kontrolni punkt. U okviru poligona su izrađene saobraćajnice - rekao je Stevanović.

Da bi baza i dalje bila lider u regionu, ulaže se mnogo, a kao najveći donator do sada su se pokazale SAD. Oni su pre nekoliko godina obezbedili simulator koji uključuje i i trenažer za gađanje, 3D simulator virtuelne borbe, sanitetski simulator nivoa jedan, medija centar sa kompjuterskom opremom i netaktička vozila.

Potpukovnik Stojanović kaže da se od prošlog novembra u obuci pripadnika Vojske Srbije koristi i laserski trenažer za obuku u gađanju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.04.2019. 11:43
"Rado Srbin ide u mirovne misije" данас и кад се ради о одбрани мајке Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online