Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.04.2019.
13:24
Tanjug, Vestionline A

"Izgradnja kreće do kraja godine, zainteresovano više od 40 kompanija"

Ministar za inovacije Nenad Popović izjavio je da ugovori koje je potpisao u Pekingu otvaraju put da do kraja godine počne izgradnja industrijsko parka u Borči.

Tanjug
 

Prema njegovim rečima, velika su očekivanja od kineskih partnera, a ovim parkom u Borči Srbija postaje glavni tehnološki partner Kine u Evropi.

Potpisani su Ugovor o razvoju projekta, Ugovor o osnivaju zajedničke kompanije, kao i poslovni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se prostirati na 320 hektara u Borči.

- To otvara izuzetnu perspektivu za srpsku industriju, za srpske inženjere - da ih sačuvamo, da ostanu u Srbiji, i otvara put za razvoj novih tehnologija u Srbiji - rekao je Popovoć u izjavi srpskim novinarima.

Kako je rekao, preko 40 kompanija u Pekingu je već izrazilo zainteresovanost da otvore prozivodne pogone u tom najmodernijem industrijskom parku koji će biti u jogoistočnoj Evropi i da prenesu svoje tehnologije.

- Veoma je važno reći da će IT tehnologije, digitalne tehnologije biti jedan od osnova industrijsko-tehnološkog parka koji će imati i svoje komercijalne delove, kako bi u njemu mogli da budu naučno-istraživački instituti, fakulteti i sve ono što je vezano za industriju - rekao je Popović.

Kako je rekao, planirano je da u narednih 10 godina u parku radi preko 10.000 ljudi direktno, a indirektno će ih biti mnogo više.

Popović je rekao da je Kina prepoznala industrijske parkove kao osnovnu formu za razvoj svoje industrije i poslednjih 20 godina su postali tehnološki i tehnički lider u celom svetu.

Osim što pružaju mogućnost zajedničkog rada svima koji se danas bave savremenim tehnologijama, ovi parkovi omogućavaju konzistentnost svih procesa u proizvodnji, logistici i lancu snabdevanja, naglašava Popović.

- Preferencije koje dobijaju u parkovima nisu ništa drugačije od onih koje se dobijaju u evropskim zemljama kroz subvencije ili neke druge državne pomoći - naveo je ministar.

Kako je naveo, Kina je danas tehnološki lider celog sveta - najnovije tehnologije, od veštačke inteligencije, robotike, prepoznate su od strane svih svetskih kompanija i danas ne postoji nijedan svetski proizvođač robota koji nema svoju proizvodnju u Kini, a svaki drugi robot proizveden u svetu je proizveden u Kini.

- Mi želimo da deo te najsavremenije industrijske tehnološke proizvodnje prenesemo u Beograd. Kineske kompanije su već zainteresovane i industrijsko-tehnološki park u Borči će bit prvo mesto u jugoistočnoj Evropi gde će na savremen, moderan način, tehnološki napredan, moći da se radi u ovom delu sveta - ističe Popović.

Popović je deo delegacije Srbije koju na drugom forumu "Pojas i put" predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online