Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.04.2019.
00:14
D. Dekić - Vesti A

Kineski zmaj osvaja Srbiju

Srbija i Kina su potpisima na ugovore o finansiranju gradnje auto-puta Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji dela brze pruge Beograd Budimpešta su u Pekingu u prisustvu predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, učvrstile dobru saradnju i kako je Vučić ocenio na Instagramu - "čelično prijateljstvo".

Tanjug
Srdačan doček: Predsednik Aleksandar Vučić i ambasador Milan Bačević sa domaćinima

Projekti u saobraćajnoj infrastrukturi, uključujući one u toku i planirane, vredni su 7,5 milijardi evra, ukazala je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Pored ugovora o kreditu za dva pomenuta projekta sa kineskom Eksim bankom, parafirani su i Plan bilateralne saradnje vlada u okviru inicijative Pojas i put, koji, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, kao i Sporazum o privredno tehničkoj saradnji kojim će Kina dati bespovratnu pomoć za projekte koje dogovori sa Srbijom.

Si Đinping je u razgovoru s Vučićem istakao važnu ulogu Srbije u izgradnji Inicijative Pojas i put i založio se da dve zemlje treba da unaprede saradnju radi veće dobrobiti i prosperiteta za svoje građane.

Vučić je prema navodima kineskih medija, izrazio čvrstu podršku Inicijativi, jer je, prema njegovim rečima, ona donela pravi benefit građanima Srbije. Istakao je i da projekti, poput Železare u Smederevu koju je kupio kineski Hbis, snažno doprineli napretku lokalne ekonomije. Vučić je kazao i da će Srbija kao odani prijatelj Pekinga podržati Kinu u nekim ključnim pitanjima.

- Formiraćemo i radnu grupu za zajedničke investicije, a molba za predsednika Kine je da pomogne Srbiji da se kao mala zemlja uključi u procese razvoja robotike i veštačke inteligencije, s obzirom na to da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.

Ministarka Zorana Mihajlović nije krila ponos što se Srbija od početka priključila kineskoj globalnoj inicijativi, navodeći da Srbija privodi kraju tekući investicioni ciklus u okviru kojeg je obnovljeno oko 500 kilometara pruga i asfaltirano 300 kilometara auto-puteva. Najavila je izgradnju pet novih auto-puteva važnih za regionalno povezivanje i istakla da će osim pruge ka Mađarskoj, prioritet biti i nerekonstruisane deonice pruge Beograd-Niš-Preševo.

- Strateški ciljevi Srbije u saradnji sa Kinom biće razvoj i promocija rute Puta svile železničko-drumskog koridora od Luke Pirej do centralne i srednje Evrope preko Srbije - kazala je ministarka.

Peking ne ucenjuje

Aleksandar Vučić je podsetio da je Srbija prva u regionu podržala Inicijativu Pojas i put i istakao da Srbija želi sa Kinom punu saradnju.

- Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: "Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas", Kinezi kažu: "Mi sa vama hoćemo". "Hoćemo i mi" - kazao je Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.

Inače na drugom Forumu "Pojas i put", učestvuje dvostruko više državnih delegacija nego pre dve godine, a najavljeno je 40 šefova država i vlada i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja.

Novi kilometri

Deonica Novi Sad-Subotica je treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, kazala je Zorana Mihajlović.

- Deonica je duga 108,2 kilometra, a za njenu izgradnju je 2018. potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija vredan 1,16 milijardi dolara, a krajem godine očekujemo početak radova. Deonica Preljina-Požega je 30,9 kilometara, a vrednost radova koje će izvoditi kineska kompanija 450 miliona evra - najavila je Mihajlovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online