Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.05.2019.
11:19
D. N. Petrović - Vesti A

Zagrljeni u nebo

Bio je poslednji majski dan 1999. godine, vreme toplo, letnje, novopazarske ulice pune ljudi, žagor svuda okolo, nazirao se i kraj rata i NATO-bombardovanja. Iznenada, jedan avion Milosrdnog anđela, još se ne zna čiji, bacio je bombu, tešku više stotina kilograma, u centar Novog Pazara, na nedužni narod u Ulici Stefana Nemanje, na žene i decu, na prodavnice, kuće i stanove.

Foto Arhiva
Zagrljeni na nebo: Marko i otac Vladan

U jednom trenu, 11 Novopazaraca bukvalno je spaljeno, još 20 žitelja ovog grada na Raški teško je povređeno, neki su i danas invalidi.

U naručju svog oca Vladana Simića bio je dvogodišnji Marko Simić, tata ga je izveo u šetnju, kad su sirene najavile opasnost Vladan je sa Markom ušao je u prodavnicu auto-delova VM-komerca, vlasništvo njegovog strica Veselina - Vesa Simića, da se nakratko skloni dok opasnost ne prođe.

Lična arhiva
Danas bi bio apsolvent: Marko Simić

Našli su ih mrtve i još zagrljene u jednoj od pomoćnih prostorija. Mali Marko jedna je od najmlađih NATO žrtava u Srbiji.

- Bio je prelepo dete, isti kao otac Vladan, kako bi tek danas izgledao, mogu samo da zamislim... Često ga zamišljam kako me ljubi kad pođe u školu ili ga šaljem po novine. Sad bi imao 22 godinu, bio bi studenat, možda i apsolvent i sigurno lep mladić, na oca i majku Olju, spremao bi se za lekara ili inženjera. Bože, šta nam uradiše?! - pita se Dejan Simić, brat stradalog Vladana i stric malog Marka.

Foto:Arhiva
Zverski masakr civila: Pogođena zgrada u centru

Osim Vladana i Marka, u prodavnici porodice Simić stradali su Dragan Simović Sika, koji je tu radio, i poznati novopazarski boem Raco Vranić, koji je svratio da sa Draganom popije kafu.

Strašna eksplozija izbacila ih je na ulicu, Dragan je živeo do bolnice, Raca su jedva pronašli i pokupili.

Dragica Biorac, politikolog i poznati novopazarski novinar ušla je u ulaz jedne zgrade da se skloni i baš tu je direktno pogođena.

- Identifikovali smo je po džemperu i svesci za receptima za kolače koju je nosila u torbi, sve drugo bilo je ugljenisano. Zlikovci, šta im je ona skrivila?! - pita se njen suprug Rodoljub Biorac koji je morao da napusti posao da bi odnegovao ćerke Natašu i Draganu i sina Nikolu koji su danas odrasli ljudi.

Lična arhiva
Grad ćuti: Pošta poginulima

- Mada je od zločina prošlo 20 godina, rane su još sveže, kao da je juče bilo. Uvek se zapitamo: Zašto? Zašto nam to uradiše, šta im je bio cilj, u blizini nije bilo vojnih objekata, šta su hteli da postignu? Praštati moramo, ali zločin NATO-a nikada nećemo i ne smemo zaboraviti - priča Rodoljub i naglašava da je mnogo rana dobijao i kasnije jer niko nije hteo da pomogne njegovoj porodici.

Osim Vladana i Marka Simića, Dragice Biorac, Zvezdana Jajića, Dragana Simovića i Raca Vranića, ubijen i su i Đorđe Pantović, Dejan Milošević, Marko Roglić, Golub Ratković i Miodrag Nikić.

Lična arhiva
Nema oproštaja: Porodica Simić polaže cveće

Vatrogasac stradao spasavajući druge

- Dolazim svake godine iz Beograda, gde živim, da zapalim sveću mom bratu Zvezdanu Jajiću, bio je vatrogasac i nije bio na dužnosti, kad je čuo sirene izašao je iz obližnje kafane da potera narod u skloništa, dok je ljudima savetovao kako i gde da se sklone odleteo je u nebo, samo naše duše i naša srca znaju kako nam je - priča Zvezdanova sestra Dragica Kučević.

Sramota gradskih vlasti

Na mestu gde su izginuli nedužni Novopazarci porodice su jedva uspele da podignu spomenik NATO žrtvama(neki su to hteli da spreče), a kasnije je ovaj deo grada nazvan Trgom NATO žrtava. Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se jedan vrtić u Novom Pazaru nazove imenom Marka Simića, ali su gradske vlasti to prećutale, ćute i danas.

Profesor nije dočekao

Još nije utvrđeno čiji je avion napravio masakr u Novom Pazaru. Najpre se verovalo da je italijanski, nemački, pa američki. Pokojni profesor Dragomir Milošević, kome je NATO ubio sina Dejana, zarekao se da će zlikovce goniti do kraja života i da će pronaći ubicu. Nije dočekao, umro je pre pet godina. Advokat Dragan Novović zastupao je NATO žrtve pred sudom u Nemačkoj, ali je na kraju tužba odbijena. Ipak, svi potomci poginulih ističu da ratni zločini ne zastarevaju i da će se prava istina kad tad saznati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online