Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.10.2009.
08:33
N. Jokić - Vesti A

Prvo Šumadija, pa sve ostalo

Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i lider stranke "Zajedno za Šumadiju", govorio je nedavno u Strazburu pred predstavnicima regionalnih i lokalnih vlasti iz 47 zemalja članica Saveta Evrope. Stevanović vidi budućnost Srbije u decentralizaciji države i odgovara protivnicima da je krajnje vreme da regioni sami odlučuju o svojim prioritetima.

Srbiji treba dvodomna skuština: Verolju Stevanović
Čim se pomene decentralizacija mnogi pomisle na otcepljenje s obzirom na iskustvo Srbije iz nedavne prošlosti. Da li je taj strah opravdan?
- Ne. Šta, molim vas, znači otcepljenje Šumadije, kako to uopšte može da se zamisli, da se Šumadija otcepi sama od sebe. To je priča koju lansiraju oni koji nikako ne mogu da dozvole da Srbija postane kao druge zemlje. Mi volimo Beograd, ali Srbija treba ravnomerno da se razvija. Centralni buyet isuviše opterećuje lokalne buyete. Zašto bi Beograd odlučivao na čemu ćemo da štedimo? Pa mi koji smo na licu mesta bolje znamo naše mogućnosti i potrebe.


Šta na političkom planu podrazumeva opredeljenje za decentralizaciju?
- Želimo da Srbija ima dvodomnu Skupštinu. To znači da želimo da, kao Švajcarska ili Nemačka i druge zemlje, Srbija ima parlament u kome sede poslanici i Senat u kome sede predstavnici regiona. To će dati mogućnost da regioni odlučuju o svojim prioritetima. Naravno da je saradnja sa Vladom Srbije neophodna, i to nikako ne dovodimo u pitanje, ali u Ustavu piše da se Srbija razvija ravnomerno. I pored toga zakon o imovini gradova i opština još nije donesen i niko ne zna zašto. To nije dobro za Srbiju.


Protivnici decentralizacije smatraju da bi ona oslabila nacionalnu koheziju Srbije?
- Naprotiv, Srbija će tako ojačati. Decentralizacija ne samo da je potrebna u ekonomiji već i u politici. Odakle, na primer, rezon da je loš svaki onaj koji je u drugoj političkoj partiji? U prethodnom mandatu kao gradonačelnik Kragujevca u vlasti sam imao i demokrate i socijaliste. Gledao sam ljude i njihovu stručnost, a ne partijsku pripadnost. Direktor vodovoda, na primer, bio je čak predsednik odbora SPS-a. On je, međutim, bio odličan direktor, to i građani misle, a to je najvažnije. Zašto bi partijska centrala meni objašnjavala ko je najbolji u mom gradu za neku funkciju. Pa valjda se mi ovde bolje poznajemo.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online