Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.12.2011.
07:11
Vesti A

Čile: Srbin na čelu "nesalomivih"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Čilea u aprilu prošle godine formiralo je odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i za prvog šefa imenovalo Marka Magdića (36), Srbina koji je odrastao u Beogradu.

Magdić jedva čeka da ga put nanese ponovo u Beograd i da zadovolji glad za burekom, ćevapima i pljeskavicama u lepinji s kajmakom. Kroz smeh otkriva da sva svoja poverljiva saznanja beleži ćirilicom.

Lovac na kokainsku mafiju: Marko Magdić

Markov otac je radio za jugoslovenske firme u inostranstvu, a službovao je i u diplomatiji. Tako je Marko rođen u Kolumbiji, a detinjstvo je proveo u Angoli tokom tri godine krvavog građanskog rata.

Školovao se u Beogradu, a kada je Markov otac penzionisan 1989, Magdići su odlučili da se skuće u Čileu, gde je njegov otac takođe službovao tokom karijere.


- U Čileu sam završio Pravni fakultet. Dobio prvi posao u Organizaciji američkih država koja je promovisala krivične pravne reforme u zemljama Latinske Amerike. Zatim sam radio na zaštiti svedoka protiv organizovanog kriminala, međunarodnoj saradnji i ekstradicijama - opisuje svoj profesionalni put Marko.


Poveravana su mu sve važnija zaduženja, pa je 2007. bio zadužen za izručenje peruanskog predsednika Alberta Fudžimorija, optuženog za kršenje ljudskih prava i korupciju.


- Čile je zemlja s najmanjom korupcijom u Južnoj Americi, zajedno sa Urugvajem. Ako pokušaš da podmitiš makar policajca na ulici, on će te sam prijaviti - opisuje Magdić.

Sa svojima po svetu

 

Magdić dosta putuje po svetu, a na međunarodnim policijskim sastancima obavezno osmotri skup i proceni pored koga će sesti.


- Gledam da to bude neko od naših. Delujem im kao Latino, a ja se uozbiljim, priđem i kažem: "Dobar dan!" Da im samo vidite lica! A opet, u Australiji je meni prišao policajac i upitao: "A jesi ti od tamo?" Eto, i on Srbin - priča Magdić.


Kroz smeh kaže da će, ukoliko neki srpski kriminalac bude uhapšen u Čileu, on stići s njim u Beograd da ga isporuči.


- Svojevremeno sam istraživao i podatke da postoji mogućnost da se ovde krije general Ratko Mladić. Tokom te istrage pronašli smo da se ponavlja dolazak Hrvata, Bosanaca, a i Srba koji iz Beča ili Ciriha putuju u Limu u Peru, ali uvek preko Čilea. Bez sumnje su sebi čistili put kako prilikom dolaska u Evropu ne bi bili sumnjivi, jer stižu iz najsigurnije latinske zemlje - kaže Magdić, ali dodaje da se na kraju ispostavilo da podatak o komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću ipak nije istinit.


U Čileu Srba ima oko pedesetak i oni su u ovoj zemlji novija generacija, a Magdić kaže da se s njima najviše druži.


- Kriminalci iz bivše Jugoslavije idu u Argentinu i Urugvaj, a pomalo i u Brazil. Doći će oni i u Čile, makar zbog pranja para s obzirom na to da Čile zbog uređenosti važi za južnoameričku Švajcarsku - kaže Magdić.
 

Policajac čaše lomi

 

Iako je Čile izuzetno čista i uređena zemlja, Marko kaže da to ponekad dosadi.
- Beograd je nešto posebno. Fali mi i muzika, posebno ciganska, uz koju moja supruga Argentinka i ja i sada ponekad podignemo čašu, a mene ponesu emocije pa je razbijem o zid. Čileanci me pogledaju i uglavnom opsuju - priča Magdić.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 08:56
Da li se on ovo samopreporučuje za mito i korupciju ili šta???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online