Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.01.2012.
15:44
Beta A

Ujedinjenje Koreja preskupo za Seul

Smrt severnokorejskog vođe Kim Džong-Ila podgrejala je nade u Južnoj Koreji da bi se podeljeno poluostrvo moglo ujediniti, ali mnogi govore da bi u slučaju naglog spajanja obe zemlje platile "traumatičnu cenu", piše agencija Asošijeted pres.

Novi neprikosnoveni lider Severne Koreje: Kim Džong-Un
 

Jedinstvena, ponovo ujedinjena Koreja dugo je san naroda sa obe strane najmilitarizovanije granice na svetu, a Južna Koreja čak ima posebno ministarstvo koje se bavi tim pitanjem.

Međutim, prema ocenama analitičara, eventualni kolaps Severne Koreje i žurno ujedinjenje doneli bi, sa jedne strane, propast vladajuće klase u Pjongjangu - na severu dok bi Seulu - na jugu, s druge strane, natovarili ogroman finansijski teret i talas izbeglica sa severa. Južnu Koreju - azijsku silu u usponu, ujedinjenje sa siromašnom Severnom Korejom moglo bi da košta i do hiljadu milijardi dolara.

Posmatrači ne predviđaju kolaps na komunističkom severu, niti brzometno ujedinjenje

kakvo je viđeno 1990. godine u Nemačkoj.

Štaviše, Kim Džong-Un, najmlađi sin Kim Džong-Ila, učvršćuje vlast kao vrhovni vođa Severne Koreje, brzo stekavši podršku vlade i vojske posle smrti oca. Međutim, ogromne promene u Severnoj Koreji - zemlji kojom je Kim Džong-Il neprikosnoveno i apsolutno vladao 17 godina, podstakle su na jugu maštanje o ujedinjenju, i to ne samo među onima koji se sećaju kakva je zemlja bila pre no što je 1945. godine podeljena na američku i sovjetsku okupacionu zonu, iz koje su proizašle Republika Koreja - na jugu, i Demokratska narodna republika Koreja - na severu.

Predsednik Južne Koreje Li Mjung Bak

I dok mnogi stanovnici Južne Koreje podržavaju eventualno ponovno spajanje, anketa sprovedena pre Kimove smrti pokazala je da dve trećine smatra da bi cena ujedinjenja bila veća od dobiti.

O spajanju se razgovara i na severu, i na jugu, ali svaka strana ima svoje viđenje zajedničke budućnosti. Severna Koreja govori o dvočlanoj federaciji, u kojoj se svaka država članica ponaša po sopstvenim pravilima, ali obe nastupaju kao Koreja.

Južna Koreja i njen saveznik SAD, bi najverovatnije želeli da vide Koreju isključivo kao liberalnu demokratiju, ili da makar ide u tom pravcu.

S tačke gledišta analitičara u Seulu, princip sporog ali sigurnog, uz postepeno prilagođavanje privrede siromašnog severa, bio bi ključan za ujedinjavanje dveju Koreja. Suprotno tome, iznenadno ujedinjenje bi teško pogodilo uspešnu privredu juga i njegovo veoma uređeno društvo.

U Ustavu Južne Koreje ujedinjenje se pominje kao strateški cilj, a se u Seulu se procenjuje da privreda Severa iznosi samo 40 deo snage Juga. Procenjuje se da bi Južna Koreja morala da otvori ekonomiju Severa za trgovinu i investiranje, da brzo podigne standard tamošnjeg stanovništva, da kontroliše njihov dolazak na jug i da birokrate sa severa obuči da rukovode na osnovu novih pravila u novim uslovima, a sve bi to bilo veoma skupo.

Jedan institut pri južnokorejskoj vladi je nedavno procenio da bi ujedinjenje u prvoj godini koštalo Jug oko 240 milijardi dolara, a za 10 godina 2,4 hiljada milijardi dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online