Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 10.02.2012.
11:49
Vesti A

Medvedev smirivao Sarkozija

Predsednici Rusije i Francuske, Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi, razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji, na inicijativu Pariza, objavila je informativna služba Kremlja. Medvedev je obavestio Sarkozija o ishodu misije šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Damasku i susreta sa sirijskim predsednikom Asadom, pozivajući pritom svog sagovornika da se ne dopuste ishitreni, jednostrani koraci.

Medvedev je ukazao na napore Rusije da hitno bude prekinuto nasilje u Siriji - nastavkom započetih razgovora svih strana u sukobu u toj zemlji, kao i promocijom demokratskih promena.

Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi


 

Sarkozi je pozvao Medvedeva da u potpunosti podrži mirovni plan Arapske lige za Siriju, koji podrazumeva odlazak sa vlasti sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Zatražio je i da se ne dozvoli građanski rat, koji je pretnja za celovitost Sirije i stabilnost celog regiona.

Berlin proteruje sirijske diplomate

 

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele najavio je juče da će četiri službenika Ambasade Sirije u Berlinu, biti proterana iz Nemačke zbog afere špijuniranja sirijske opozicije.

 

Ova najava o izgonu diplomata dolazi odmah posle hapšenja (7. februara) dva agenta koja su osumnjičena da su špijunirala pripadnike radikalne sirijske opozicije u Nemačkoj, u korist sirijske obaveštajne službe. Reč je 34-godišnjem Sirijcu i 47-godišnjem Nemcu libanskog porekla.


"Posle tih hapšenja osumnjičenih za špijunažu u korist Sirije, odlučio sam da iz Berlina proteramo četiri osobe koje su zaposlene u sirijskoj amabasadi", navodi se u saopštenju šefa nemačke diplomatije.


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je juče da ga je šef Arapske lige obavestio o mogućoj obnovi posmatračke misije ove organizacije u Siriji, koja je prethodno povučena zbog nastavka nasilja.


Iz Teherana, koji je blizak Asadov saveznik, stigla je podrška režimu u Damasku. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je uz to ocenio da "SAD i njihovi saveznici nastoje da izazovu novi rat u regionu u cilju slamanja islamskog otpora i spasavanja cionističkog režima... ali mi verujemo da u jedinstvu i uz mudrost možemo da im se odupremo".


U međuvremenu, oglasio se i izraelski ministar odbrane, Ehud Barak, koga brine mogućnost da u slučaju svrgavanja režima Bašara al Asada sofisticirano oružje bude prebačeno iz Sirije i dato radikalnom libanskom šiitskom pokretu Hezbolah.
- Treba biti veoma oprezan i sprečiti to - kazao je Barak dodajući ocenu da je sudbina sirijskog režima "zapečaćena" i da je situacija u kojoj se nalazi iz nedelje u nedelju sve gora.

Brinu i generali

 

General Amir Eshel je nedavno izrazio zabrinutost zbog mogućeg haosa u Siriji jer se ne zna šta će biti "sa ogromnom količinom (sirijskog) hemijskog i biološkog oružja", kao i sa raketama čiji je domet takav da mogu da pogode bilo koji deo izraelaske teritorije.

POVEZANE VESTI

Petak 10.02.2012. 11:54
Opet se busa ovaj mali napoleoncic. A zadnje vesti iz IZRAELA su da je u Siriju usla vojska Katara i Britanska ....verovatno SAS ,da podrze,dopreme oruzje,obuce sve pse rata i pobunjenike koji su usli i koji su bili u Siriji. Potpiruje Zapad vatru ..!!!
Petak 10.02.2012. 11:59
Ако се изјалови руско-кинеска подршка Сирији постоји могућност да се НАТО осили и да започне исти сценарио обарања власти у Русији и Кини.
Petak 10.02.2012. 12:40
Не могу НАТО добротвори да издрже два месеца без "хуманитарног" рата. Кризирају на "хуманост". Ипак, енглези се баве хуманитарним саветовањем побуњеника. http://serbian.ruvr.ru/2012/02/09/65700974.html
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online