Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 19.08.2013.
15:10
Jutarnji A

Novi hobi Rusa: Divlje borbe tenkovima

Na vojnom poligonu Alabino pored Moskve ove nedelje je održan triatlon - ali bez bicikala, plivanja i sportista u trkačkim kombinezonima.

Šareni tenkovi pred početak takmičenja
 

Svaki krug ima 6.100 metara i uključuje strminu, plićak, minsko polje i most, zbog čega tenkovima preti opasnost da se prevrnu ili u najboljem slučaju izgube na brzini. U prvom krugu se iz glavnog topa puca u metu s udaljenosti od 2.200 metara, što je blizu maksimalnog dometa. U drugom krugu puca se iz mitraljeza, a u trećem na tri uzastopne mete. Municija se puni neposredno pre gađanja, posle odrađenog kruga. Dopušteno je samo onoliko pucnjeva koliko ima meta, a svaki promašaj kažnjava se kaznenim krugom od 500 metara.

Ovo ratničko takmičenje je osmislilo rusko ministarstvo odbrane, a u njemu su učestvovali tenkovi ofarbani u drečave boje iz četiri bivše sovjetske republike - Rusije, Belorusije, Jermenije i Kazahstana. Pobedio je crveni tenk ruskog tima.

Agencija RIA Novosti prenosi da su se vozila od 40 tona uz neverovatnu buku, dim i prašinu kretala ogromnim poligonom dok se spiker nadjačavao sa zvukom eksplozija, pucnjave i pištanjem signalnih raketa.

"Ne znam kako smo uspeli. Samo sam sedeo tamo u toj mašini i mislio, gleda nas cela Rusija", rekao je za RIA Novosti 19-godišnji regrut Igor Artemjev, vozač ruskog tima, koji se požalio da mu se leva kontrolna poluga tokom trke pokvarila pa je tenkom manevisao samo pomoću jedne gusenice.

Zapovednik kazahstanskog tima istegnuo je ruku upravljajući glavnim topom tenka, pa su morali da ga zamene. Na cilj su stigli drugi, s minutom zakašnjenja za Rusima. Bjlorusi su bili treći, a Jermenci poslednji.

"Bilo nam je sve to novo. Sve smo te vežbe radili i ranije, ali nikad u sklopu istog treninga", rekao je kazahstanski vojnik Ajdin Kaljoldin.

Sve reprezentacije nastupale su u ruskim tenkovima T-72B, koji je vrlo sličan glavnom ruskom izvoznom modelu T-90. Zapravo, RIA Novosti piše da je ceo sport, koji su Rusi osmislili tek nedelju dana ranije, velikim delom bio vežba iz marketinga.

Moskva se sada nada da bi jednom u ovakvoj igri mogla da odmeri snage i sa Vašingtonom i Berlinom. Prošle nedelje pojavila se glasina da su i Amerikanci pozvani na takmičenje, ali je američki vojni ataše u Rusiji to demantovao.

Iako se vojska trudila zabaviti gledaoce tokom ovog neobičnog takmičenja, pa je bilo i vatrometa, pesme i igre, novinari RIA Novosti nisu našli lepih reči za atmosferu. Vojska je priredila monotone govore i muziku "toliko staru da se u jednoj pesmi bukvalno hvalio Staljin". Događaj nije bio otvoren za javnost, a među 3.000 gledalaca bili su uglavnom bivši i sadašnji vojnici i njihove porodice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.08.2013. 15:59
тенковијада 2013., ово треба и на Космету организовати...
Ponedeljak 19.08.2013. 23:26
Jesu bili pozvani Ameri i Italijani, ali im se nesto nije izlazilo na crtu... Nemaju sucim u svatove... He, he...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online