Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.11.2013.
15:40
Srna A

UN usvaja rezoluciju protiv prisluškivanja

Nemačka i Brazil predale su Komitetu Generalne skupštine UN nacrt rezolucije u kojoj pozivaju na okončanje obimnog programa prisluškivanja.

Svet se pobunio protiv prisluškivanja
 


U nacrtu rezolucije, koju su javnosti predstavili Nemačka i Brazil, nisu navedena imena zemalja, mada diplomate UN ističu da je veoma jasno da je tekst usmeren na SAD, čije je podatke o programima prisluškivanja i praćenja, medijima dostavio bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden.

U nemačko-brazilskom nacrtu rezolucije traži se da Generalna skupština UN "izrazi duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i zloupotreba koje mogu proizaći iz praćenja bilo koje vrste komunikacija". U nacrtu se pozivaju članice UN da "preduzmu mere kako bi se okončala kršenja prava i stvaranje uslova za sprečavanje sličnih kršenja, uključujući usvajanje relevantnog zakona na nacionalnom nivou, koji bi bio u skladu sa njihovim obavezama prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima".

Diplomate ističu da će tokom diskusije u Trećem komitetu Generalne skupštine UN, koji se bavi ljudskim pravima, najverovatnije biti izmena teksta rezolucije. Prema njihovim očekivanjima, glasanje u komitetu biće obavljeno kasnije tokom ovog meseca, a potom narednog meseca u Generalnoj skupštini UN.

"Dobili smo nacrt i vršimo analizu teksta", rekao je jedan od zvaničnika iz američke misije u UN. Nekoliko diplomata izjavilo je da bi bili iznenađeni kada rezolucija ne bi naišla na podršku velike većine članica.

Brazilski predsednica Dilma Rusef i nemačka kancelarka Angela Merkel osudile su američke programe prisluškivanja, koje je vršila NSA. Optužbe da je NSA prisluškivala više desetina hiljada telefonskih razgovora u Francuskoj i da je pratila mobilni telefon Merkelove izazvale su buru negodovanja u Evropi.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, za razliku od onih koje usvoji Savet bezbednosti UN, ali nose određenu moralnu i političku težinu.

POVEZANE VESTI

Subota 02.11.2013. 16:07
to ide u visoki racun i postene dugove raznim aktivistima, kojima je stalo do Zivota tvorevine i buducnosti a ne tih skupih a glupih politicara i njihovih rezisera i njihovih ostalih samokuvanih zimnica koji se definisu preko onog sto su mat. nagomilali jer i nemaju nista bolje
Nedelja 03.11.2013. 01:56
UN usvaja rezoluciju protiv prisluškivanja --------------------------- Да не забораве да повуку воду кад` заврше "усвајања"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online