Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
52
Subota 06.12.2014.
08:15
blic A

Šta je Putinov novi najveći problem?

Pad cena nafte urnisao je budžet, a firme se muče da dođu do dolara za vraćanje inostranih kredita.

Nacionalizmom protiv ekonomske krize: Vladimir Putin

Vladimira Putina to kao da ne uzrujava jer je u godišnjem obraćanju naciji izignorisao one koji od njega traže da kaže šta je rešenje za posrnulu rusku ekonomiju, koja, prema ocenama zvaničnika, srlja u recesiju.
 

Prostitutke

Na pad rublje reagovale su i prostitutke u Murmansku podigavši cene usluga i za 40 odsto - za dva sata sa „damom“ treba od 3.000 do 7.000 rublji (od 57 do 132 dolara). Pojedinci savetuju Putina da se ekonomiji uči od prostitutki, dok drugi poručuju prostitutkama da bi u svemu trebalo da pokažu patriotizam i cene podignu samo strancima, kao odgovor na sankcije Rusiji.

Umesto odgovora, 62-godišnji bivši agent KGB-a koji se nalazi na čelu najveće države na svetu obećao je amnestiju povratničkom ofšor-kapitalu i pozvao na akciju čija bi suština bila u sloganu „kupujmo domaće“ kako bi podstakli domaću proizvodnju.

Sve to, međutim, ne poboljšava stanje u privredi. Rublja je na istorijskom minimumu prema dolaru, njena vrednost je najniža od 1998. godine, kada je Rusija, usled pada cena nafte, što je oslabilo nacionalnu valutu i dovelo do nemogućnosti da otplaćuje dugove koji su narasli na 140 milijardi dolara, objavila stečaj.


Timoti Eš, analitičar Standard banke, kaže da u Putinovom govoru „hladnoratovskog stila“ nije video nikakve nove ideje koje bi pomogle ekonomiji.


Sergej Aleksašenko, nekadašnji pomoćnik guvernera centralne banke, frustriran je time što se Putin ne hvata u koštac sa ekonomskim temama: „Ništa nije rekao, niti išta možemo da očekujemo. Sve će se nastaviti po starom. I to mu odgovara.“


Dmitrij Trenin iz moskovskog „Karnegi centra“ kaže da bi Rusija trebalo da se pripremi za veoma težak period u narednih 4-5 godina u kojima će „ulozi biti veoma visoki“.

Analitičari veruju da će Putin nastaviti da raspaljuje nacionalistička osećanja i neprijateljstvo prema Zapadu, kako bi zamaskirao ekonomske probleme.


A kolateralna žrtva njegove borbe sa Zapadom mogla bi da bude i Srbija. U Rusiji se, naime, spekuliše da je Putin jednostrano odlučio da odustane od gradnje "Južnog toka“ samo kako bi napakostio Evropi, a što je izazvalo bes u Srbiji i Bugarskoj.


Putinova popularnost je i dalje na veoma visokom nivou, a ruski predsednik još se nije suočio s masovnim protestima uzrokovanim ekonomskim padom.


Strmoglavi pad rublje, baš u poslednja tri meseca, uzrokovan kako pojeftinjenjem nafte, tako i sankcijama protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, međutim, označava kraj perioda u njegovoj 15-godišnjoj vladavini koji je krunisala stabilnost nacionale valute.


Analitičari podsećaju i da je Putinov uspon na vlasti počeo neposredno pre finansijskog sloma zemlje, kao i da popularnost duguje upravo tome što ljude podseća na to da je s njim došla i stabilnost posle haosa hiperinflacije 90-ih godina prošlog veka.

POVEZANE VESTI

Subota 06.12.2014. 09:15
jel neko javio vaginalnoj fazliji da je nafta pojeftinila?
Subota 06.12.2014. 09:41
Govorio sam već o mom stavu da je politika Rusije i Evrope šizofrena i da od nje koristi imaju samo USA i Kina. Rusiji bolje da je tražila i sama članstvo EU umesto što pravi ekonomski veoma slabu Evroazisku 'uniju..Evropa se pogrešno vezuje uz USA umesto da sa Rusijom pravi najaču ekonomsku silu ,Evropa ima industriju i tehnologiju Rusija energente i prirodni je snabdevač Evrope a posledica delimičnog Ruskog napuštanja balkana i krah južnog toga je posledica da mi nismo u novim okolnostima u interesnoj sferi Rusije u prevodu napušteni smo..
Subota 06.12.2014. 10:16
Дали би била инфлација и проблеми у Русији да није запад дао санкције Русији.Неби било проблема али запад жели револуцију у Москви како би се скинуо Путин а затим окупација Сибира.Запад сваког дана напада Русију да је она крива за рат у Украјини.Запад је оптуживао и Србију да је само Србија крива за рат на Балкану.Желили су да скину Слободана Милошевића а затим окупација читавог Балкана.Ако Русија не издржи санкције запада после неког времена на земљиној кугли биће 4 милијарде људи мање јер циљ запада је да смањи број људи на земљи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online