Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 08.12.2014.
09:47
B92 A

NATO: Grešimo s Moskvom

Rusija ne želi da Ukrajina bude podeljena, ocenili su obaveštajci NATO. Oni su upozorili svoje kolege na pogrešno tumačenje politike zvanične Moskve po pitanju situacije u istočnoj Ukrajini.

Moskva vidi NATO širenje prema njenim granicama kao svojevrsnu agresiju
 

Ove tvrdnje su izneli NATO obaveštajci nekoliko zemalja članica Alijanse, u izveštaju napisanom za nemački list Špigel, prenosi Raša tudej.

Obaveštajci NATO-a su se saglasili da Moskva nije zainteresovana za eskalaciju situacije u Ukrajini, i da ne želi da ponovi scenario koji se dogodio na Krimu.

NATO obaveštajci veruju da je Kremlj zainteresovan samo za to da vidi reorganizaciju Donjecke i Luganske Narodne Republike, i njihovo pretvaranje u funkcionalne, administrativne jedinice unutar federalizovane Ukrajine, ukoliko ti regioni mogu da postignu dogovor sa Kijevom.

NATO je prekinuo praktično svaku vrstu saradnje u osvit ukrajinske krize, pod optužbom da Moskva šalje trupe i vojnu opremu pobunjenicima u samoproglašenim republikama Donjecke i Luganske oblasti. Iako NATO nije pružio nijedan suštinski dokaz za svoje optužbe, započeo je sa gomilanjem svojih trupa na granicama baltičkih država i drugih istočnoevropskih zemalja članica Alijanse, navodi Raša tudej.

Alijansa tvrdi da je to neophodno kako bi se izgradilo poverenje tih vlada u to da će ih NATO zaštititi od bilo kakvog napada Rusije.

Novi šef NATO, Jens Stoltenberg, rekao je da su se članice Alijanse, naročito baltičke zemlje, žalile na sve veći broj ruskih vojnih vežbi na njihovim granicama. On je priznao da je Rusija sprovodila te vežbe u međunarodnom vazdušnom prostoru i u međunarodnim vodama, i da nije tom prilikom prekršila bilo koji međunarodni ugovor.

"Mi smo već pojačali naše prisustvo u istočnim delovima naše Alijanse. Imamo pet puta više aviona u vazduhu. Naše snage započinju vežbe na svaka dva dana. Mi smo takođe povećali broj brodova u Baltiku i u Crnom moru“, rekao je Stoltenberg medijima ranije u decembru.

Moskva vidi NATO širenje prema njenim granicama kao svojevrsnu agresiju, ali i kao kršenje post-hladnoratovskih sporazuma. Moskva želi da joj Alijansa garantuje da Ukrajina i Gruzija neće biti deo NATO vojnog bloka, ali je Stoltenberg rekao da oni ne mogu dati takve garancije.

Kremlj, s druge strane, veruje, da NATO iskorišćava građanski rat u Ukrajini i secesiju Krima, kao izgovor da opravda veću vojnu potrošnju po članici Alijanse, prenosi Raša tudej.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.12.2014. 11:02
(Moskva želi da joj Alijansa garantuje da Ukrajina i Gruzija neće biti deo NATO vojnog bloka, ali je Stoltenberg rekao da oni ne mogu dati takve garancije) . Pa zar mislite da su Rusi glupi i ne vide koji vam je plan?? da hoce Rusija Ukrajinu moze okupirati za 24 sata medjutim Rusija hoce mirno resenje.al nato fasisti nedaju HOCE RAT.Do sada je Rusija izbegavala RAT ali strpljenje je vec pri kraju??
Ponedeljak 08.12.2014. 11:38
NATO se igra vatrom.Pokazuje svoj poslednji napor ali propast je neminovna i to vrlo brzo.NATO sam sebi kopa jamu iz koje nema povratka.Biće-tražili ste gledajte;i kraj.
Ponedeljak 08.12.2014. 14:53
Na kavu u srpski Skadar do 2017 godine !!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online