Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 10.03.2015.
21:58
Tanjug A

Ruski nevidljivi avioni seju paniku po Evropi

Letelice ruske vojske lete iznad Evrope sa isključenim transponderima, te ih je skoro nemoguće uočiti na radaru. U prilog ovoj priči ide i nekoliko kritičnih situacija, u kojima se umalo nisu sudarili sa civilnim avionima.

Reuters/HANDOUT
Ruska avijacija izaziva strah među evropskim liderima

Dva ruska bombardera, neprimetna na radaru, su proletela veoma blizu kontrolnog tornja u Irskoj, što je uzrokovalo promenu kursa i odlaganje sletanja dve komercijalne letelice. Incident se dogodio u februaru, a obelodanjen je tek prošle nedelje.

Ovo otkriće irske vlade upalilo je alarm širom Evrope, koja sada "strahuje" od nevidljivih ruskih bombardera.

U decembru, ruski špijunski avion navodno se umalo sudario sa putničkom letelicom iznad južne Švedske, naveli su nadležni organi u ovoj zemlji.

Sličan incident dogodio se i u Danskoj, početkom ove godine, kada je u Kopenhagenu došlo do bliskog susreta putničkog aviona i ruske letelice. Vlada Ruske federacije je demantovala ove navode.

"Rusija više od 100 puta ušla u evropski vazdušni prostor"

NATO je saopštio podatke u kojima se navodi da je Rusija povredila vazdušni prostor mnogih evropskih zemalja više od 100 puta, a da su avioni bili neprimetni na radaru upravo zbog isključivanja transpondera.

Transponder je elektronska naprava koju komercijalni avioni moraju da imaju, kako bi bili uočljiv na radaru.

- U većini ovih slučajeva, Rusi su leteli bez transpondera, koji mora biti uključen kada se nalazite u tuđem vazdušnom prostoru. na taj način su rizikovali izazivanje nekoliko nesreća sa potencijalno tragičnim posledicama - izjavio je generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu održanoj u decembru prošle godine.

Reuters
Ruske letelice kršile pravila međunarodnih letova: Jens Stoltenberg

Finska je prva država koja se žalila Evropskoj agenciji za bezbednost avio-saobraćaja, insistiravši da se "ispita ruska aktivnost".

Prema navodima evropskih i NATO zvaničnika, Rusija krši usmeni sporazum, postignut nakon završetka Hladnog rata, kada je dogovoreno da vojni avioni uključe transpondere ukoliko lete u tuđem vazdušnom prostoru, osim ukoliko, naravno, nije reč o napadu.

Situacija na Baltiku "strašna"

Džastin Bronk, vojni analitičar na univerzitetu u Londonu, kaže da je situacija na Baltiku "mnogo strašnija".

- Ruski avioni koji poleću iz vojne baze u Kalinjgradu do vazdušnog prostora baltičkih država Letonije, Livanije i Estonije stižu u roku od nekoliko miuta, ostavljajući kontrolorima letova minimum vremena za reakciju. Ne zaboravimo da su Rusi leteli svega 10 metara od švedskog vojnog aviona prošlog leta - navodi Bronk.

Britanski analitičar je naveo da je najbolje rešenje, za sada, zastrašivanje.

- Države moraju imati veliki broj naoružanih vojnih aviona, spremnih za poletanje u svakom trenutku, sa veoma jasnom porukom: ukoliko neko naruši njihov vazdušni prostor, biće oboren - završio je Bronk.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 22:44
Ама не бојте се, неће вам они ништа. Само да вас опомену, да вас гледају шта радите. Паникааааааааааааааааа!!!
Utorak 10.03.2015. 22:11
Тестирање приправности система и живаца , ништа необично . А што НАТО збија и трупа војску на ободима Русије то не важи .
Utorak 10.03.2015. 22:49
U strahu su velike oci. Oni od 1-og vide 100!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online