Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.06.2015.
08:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Brisel spreman za bankrot Grčke!

Evropska unija je s najvišeg nivoa najoštrije dosad upozorila Grčku da se ne kocka i da hitno preda novi plan mera kako bi se do utorka postigao sporazum koji bi bio potvrđen u četvrtak na sastanku ministara finansija Evrogrupe.

Tanjug/AP
Bankrot na vratima: Neizvesnost za grčku naciju

Agencija Rojters je javila, pozivajući se na svoje izvore, da je prvi put održana rasprava o raznim scenarijima, prema kojima je najrealniji onaj o grčkom bankrotu. Navodni sastanak na kojem su bili predstavnici vlada Evrogrupe održan je u Bratislavi u četvrtak uveče. Tu vest zasad nije niko demantovao, što je prvi put da neko, čak i nezvanično, priznaje da se razmišlja i o toj opciji.

Sledi štampanje drahme

Ako Grčka bankrotira, posledice mogu biti izlazak iz evrozone, štampanje alternativne valute - verovatno drahme, te masovni pritisak na banke iz kojih će građani pokušati da izvade novac. Bankrotirale bi i banke, a posledice bi imale i druge države evrozone jer bi bilo jasno da Grčka onda ne vraća dug. Sve se više čini da je i to cena koju su mnoge članice EU spremne da radije plate nego da se nastavi neizvesnost.

Sad se razmatraju tri scenarija o tome šta bi se moglo dogoditi Grčkoj nakon 30. juna. Najmanje je verojatno da se postigne sporazum prema kojem bi Grčka dobila novac, a zauzvrat prihvatila reforme koje traže kreditori. Druga opcija je dalje odlaganje sadašnjeg programa pomoći koji ističe isti dan kad je Grčkoj rok i za otplatu duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 1,6 milijardi evra. Treći scenario je prihvatanje da će Grčka postati nelikvidna.

- Nema više vremena za kockanje. Blizu smo trenutku kada će neko reći 'dosta' i odsvirati kraj - rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je dosad stajao po strani i nije se previše mešao u proces pregovora tri institucije i grčke vlade.

Evropa blefira

Grčka ne veruje da bi njeni evropski partneri na kraju pustili zemlju da izađe iz evrozone.
- Ne verujem da bi bilo koji oprezni evropski birokrata ili političar pošao tim putem - rekao je Janis Varufakis, grčki ministar finansija.

Situacija po Grčku je postala još alarmantnija nakon što je Međunarodni monetarni fond odlučio da napusti pregovore kreditora s Atinom uz obrazloženje da su stavovi toliko daleko da se uopšte ne približavaju, te da ovako nema smisla nastaviti razgovore.

- Mi se ne kockamo, koliko god neki to tvrdoglavo tvrdili - odgovorio je grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Grčki bankrot sada se čini realnim do kraja meseca, a kreditori bez teških reformi neće isplatiti zadnju tranšu pomoći, veću od sedam milijardi evra, bez kojih grčka vlada neće moći otplatiti kredite, ali ni isplatiti penzije i plate u javnom sektoru.


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.06.2015. 09:00
Narode Grčke uzdaj se u samog sebe i beži iz nac-evrope. Tu će biti kraj nac-evropi u ovakvom obliku i podeli snaga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online