Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.10.2015.
08:22
N. Jokić - Vesti A

Turska postaje spasilac Evrope?

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk su u Evropskom parlamentu u Strazburu upozorili poslanike da spoljne granice EU moraju pod hitno da dospeju pod kontrolu Unije i da je u tom poduhvatu ključna uloga Turske.

Reuters
Brisel: Belgijski kraljevski par i Erdoganovi

- Evropska unija i Turska moraju da rade ruku pod ruku i da razviju zajedničku politiku zaštite tih nesrećnih ljudi koji dolaze kod nas - rekao je Junker.

On je dodao da je ovonedeljna poseta islamsko-konzervativnog premijera Redžepa Erdogana Briselu dala rezultate i da će oni biti objavljeni u obliku memoranduma o sporazumevanju između EU i Turske.

Kako se pretpostavlja, memorandum će sadržati odrednice o ukidanju viznog režima za državljane Turske, zatim odrednicu o finansijskoj pomoći Turskoj za zbrinjavanje izbeglica, kao i nagoveštaj mogućnosti ponovnog otvaranja pregovora o prijemu Turske u EU.

Ovi pregovori su praktično zastali još 2005. godine kada je Turska, istog dana kada i Hrvatska dobila status kandidata za članstvo u EU.

U vrlo otvorenoj raspravi, neki poslanici EP su na toj sednici podsetili na doskorašnje kritike upućivane islamsko-konzervativnoj vladi Redžepa Erdogana: na kršenja ljudskih prava, represije protiv Kurda i zatvaranja očiju pred masovnim prolaskom dobrovoljaca preko njene teritorije ka tzv. Islamskoj državi.

- Možete da držite lekcije Turskoj, ali ta zemlja je sada za nas ključni i najbolji partner u okruženju - rekao je predsednik EU Donald Tusk, dodavši da je oko tri miliona izbeglica iz Alepa u Siriji na putu za Evropu i ocenivši da bi "sukob u Siriji mogao da preraste u treći svetski rat".
Tusk je poručio da dilema u odnosu na Tursku mora sada da se razreši i konstatovao da je Turska još i ponajbolji partner EU u odnosu na druge zemlje iz okruženja koje su potencijalni partneri u izbegličkoj krizi.

Turskom premijeru Erdoganu aktuelna kriza ide naruku jer se 1. novembra u njegovoj zemlji održavaju parlamentarni izbori. Erdogan očekuje da će dobiti poene zbog toga što se nametnuo kao partner EU, koja ga je do sada kritikovala i otvoreno podržavala opoziciju tokom neuspelog "turskog proleća" prošle godine, da bi sada bila primorana da ga dočeka sa crvenim tepihom i još kao spasioca.

Turska je, naime, od početka rata u Siriji primila dva miliona izbeglica i tvrdi da je za njihovo zbrinjavanje potrošila sedam milijardi evra, a da se EU pri tom gotovo uopšte nije zanimala šta se dešava, ni kakve posledice iz toga mogu da proiziđu.

Sada kada je u Turskoj brana otvorena i talas izbeglica krenuo na Zapad, države EU su u panici i ne nalaze odgovor na krizu koja preti da ih destabilizuje u političkom i ekonomskom smislu. Plan EU za rešavanje izbegličke krize nema jedinstvenu podršku, ali se svi slažu da izbeglice treba blokirati u Turskoj kako uopšte ne bi prešle Sredozemlje i tako ušle u EU. Uloga Ankare za blokiranje Mediterana zato će biti odlučujuća.

U Strazburu 12.000 Turaka klicalo "Alah je veliki"

Predsednik Erdogan okupio je u nedelju u sali Zenit u Strazburu oko 12.000 Turaka iz dijaspore, a u svom zapaljivom govoru nije nijednom pomenuo Islamsku državu, već isključivo Kurde koji žele da se otcepe. Svedoci kažu da se sala orila od verskih pokliča: "Alah je veliki."

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.10.2015. 21:06
Ovaj Junker je opet trešten pijjan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online