Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.12.2015.
11:43
Blic A

SAD ponovo "pogrešile": Nove kolateralne žrtve američke avijacije

Avijacija koalicije predvođene SAD-om krenula je u akciju bombarodvanja džihadista, ali je, "gle čuda", završila gađanjem položaja snaga sirijske Vojske. Da kolateralne žrtve, kako to Amerikanci nazivaju svoje "greške", nisu ništa neuobičajeno, mi smo vrlo dobro osetili na svojoj koži ne tako davno. Bombardovanje Jugoslavije još je duboko urezano u sećanje, a propagatori "demokratije, ljubavi i slobode" su rešili da se potrude da ni Sirijci ne zaborave njihovu "borbu" protiv terorizma i "diktatorskih režima".

Reuters
Američke bombe ponovo završile na "pogrešnim" metama

U vazdušnom napadu aviona koalicije na čelu sa SAD navodno su poginula trojica sirijska vojnika, dok broj ranjenih varira između 13 i 16. Gađajući položaje Islamske države, avioni koalicije su pogodili i vojni kamp Saeka.

Napad se dogodio u provinciji Deir ez-Zor, koja je najvećim delom u rukama džihadista Islamske države, i u kojoj se nalazi jedna od najvećih rafinerija nafte.

Britanski "Bi Bi Si" navodi da je "vrlo moguće" da se radi o "fatalnoj grešci". Ukoliko se napad dokaže (za sada su to učinile Sirijska opservatorija za ljudska prava i vlada Sirije), to bi bio prvi dokumentovani napad koalicionih snaga na legitimnu vojsku Sirije.

Sirijska vlada izdala je saopštenje u kojem navodi da je napad na njene vojnike "čin agresije". Ministarstvo spoljnih poslova podnelo je zvaničan protest Ujedinjenim nacijama.

- Sirijska Arapska Republika snažno protestuje i osuđuje flagrantni čin agresije koju je sprovela američka koalicija. Ovaj napad krši Povelju Ujedinjenih nacija. Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je protestna pisma generalnom sekretaru UN i Savetu bezbednosti - navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, SAD oštro demantuju da su napale kamp sirijske vojske, već tvrde da su napale položaje Islamske države, koji se nalaze 55 kilometara od mesta na kojem je stacionirana sirijska vojska.

- Videli smo izveštaje Sirijaca ali odgovorno tvrdimo da nismo gađali njihov vojni kamp. Na području koje smo gađalinije bilo ljudi, pogodili smo samo jedan izvor vode. Juče čak nismo gađali ni blizu tog dela Deir ez-Zora, te smatramo da nema dokaza za takve tvrdnje sirijske vlasti - izjavio je portparol koalicionih snaga pukovnik Stiv Voren.

U odvojenom napadu koalicionih snaga, čija je meta takođe bio Deir ez-Zor poginuli su neimenovana žena i njeno dvoje dece, navodi Sirijska opservatorija.

Provincija Deir ez-Zor vrlo je važna za Islamsku državu iz dva razloga. Prvo, povezuje njihovu prestonicu Raku s uporištima ISIS-a u Iraku. Drugo, na tom području nalaze se bogata naftna polja koja predstavljaju velik izvor prihoda za islamiste.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.12.2015. 15:45
Samo pametno Rusijo, koliko god da je prljavo od strane SAD - samo strpljivo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online