Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.06.2016.
14:22
Vestionline A

Škotska: Putuj Britanijo, mi ostajemo u EU

Ukoliko Velika Britanija za šest dana na istorijskom referendumu odluči da izađe iz EU, Škotska će po svemu sudeći samostalno zatražiti članstvo u elitnom evropskom klubu.

Reuters
Škoti će otkačiti Veliku Britaniju ako dođe do izlaska u EU

Razlog za ovakvu pretpostavku jesu brojne ankete javnog mnjenja u Škotskoj koje pokazuju da građani te oblasti u velikoj većini žele da ostanu deo Evropske unije. Glavni razlog škotske privrženosti Evropskoj uniji je finansijske prirode.

Prema podacima ekonomskih stručnjaka, koje su kao argumente izneli protivnici Bregzita, u slučaju izlaska iz EU svaki Škot biće siromašniji za oko 5.500 evra godišnje. Pomisao na takvu rupu u godišnjem budžetu dodatno motiviše Škote da 23. juna zaokruže opciju koja garantuje ostanak u EU.

Industrija viskija u Škotskoj zapošljava 35.000 ljudi i čini četvrtinu celokupnog izvoza hrane i pića u Velikoj Britaniji. Devedeset odsto proizvedenog viskija prodaje se van Britanije. Škotska godišnje od prodaje viskija zaradi 5.5 milijardi dolara.

Brojni škotski nacionalni proizvodi, poput čuvenog viskija, u velikoj meri se izvoze u zemlje Evropske unije. Primera radi, čak 45 odsto sveg viskija koji se proizvede u Škotskoj izveze se i prodaje u EU. Ukoliko dođe do Bregzita, taj procenat bi se momentalno srozao, pre svega zato što Škotska više ne bi imala status zemlje EU.

Aleks Salmond, nekadašnji premijer zemlje i bivši lider Škotske nacionalne partije, najavio je da će se, u slučaju Bregzita, Škotska otcepiti od Velike Britanije i u roku od dve godine zatražiti ponovni prijem u EU, ali tada kao samostalna država.

5.500 hiljada evra manje u godišnjem budžetu imaće svaki Škot u slučaju Bregzita.

- Ako budemo na silu izvučeni iz EU, i to zahvaljujući većinskoj volji engleskog glasačkog tela, postalo bi pitanje dana kada bi bio organizovan novi referendum o nezavisnosti - istakao je Salmond.

Njegove reči dobijaju na težini ako se ima u vidu da Škoti, sa svojih pet miliona stanovnika, predstavljaju jako mali faktor u ukupnom broju glasova na referendumu, u poređenju sa 53 miliona Engleza, koji čine 84 odsto glasačkog tela koje će odlučivati o Bregzitu.

Iako je 55 procenata Škota 2014. godine glasalo za ostanak u okviru Velike Britanije, ukoliko bi ih Englezi, kako Salmond kaže, "isterali iz EU protiv njihove volje“, novi referendum o otcepljenju od Britanije imao bi potpuno drugačiji ishod.

Jer možda 55 odsto Škota želi da ostane u Velikoj Britaniji, ali više od 80 odsto Škota želi da bude u Evropskoj uniji. Kako trenutne brojke pokazuju, kada bi morali da biraju između Britanije i EU, stanovnici Škotske bi skoro sigurno odabrali drugu opciju, i sami okušali svoju sreću u EU.

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2016. 15:41
..............putuj igumane ne pitaj za igumaniju-Škoti ostaju,Britanci odlaze,a bud,ale se trude da dolaze
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online