Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2016.
23:40
Vestionline A

NATO šalje "avakse" u Siriju, za pilote postavili Nemce

NATO namerava da podrži koaliciju protiv Islamske države tako što će u taj region poslati avione za elektronsko nadgledanje tipa Avaks, a deo posade tih aviona čine i pripadnici nemačke vojske, navodi "Dojče vele".

Tanjug
Što da ginu Amerikanci kad mogu Nemci

Baza NATO u Gajlenkirhenu kod Ahena. Atmosfera je - međunarodna. Posada aviona tipa Avaks dolazi iz najmanje 15 različitih zemalja Zapadne vojne alijanse. Avaksi, koji služe za  rano upozoravanje i javljanje", poznati su i pod nazivom "leteće oko".

"Boing 707" prenatrpan je uređajima za elektronsko nadgledanje. Njegov markantni radar, koji se nalazi na repu aviona i izgleda poput pečurke, može da nadgleda vazdušni prostor u prečniku od 450 kilometara. Ali, ne može da vidi šta se dešava na zemlji, prenosi "Dojče vele".

 Avaksi su specijalizovani da sakupljaju informacije o letovima, na primer o borbenim avionima u niskom letu. Oni se koriste kao podrška vojnim akcijama NATO, recimo u Avganistanu, ali i za zaštitu masovnih okupljanja više hiljada ljudi. A otkako je Rusija anektirala Krim, "avaks" konstantno patrolira i iznad Poljske i Baltika.

Jedna trećina NATO vojnika obučenih za 16 aviona tipa "avaks" u bazi u Gajlenkirhenu, pripadnici su nemačkog Bundesvera. Zbog toga je neka duža misija bez Nemačke, skoro nemoguća. Kada su Turska i SAD zatražile da "avaksi" podrže koaliciju u borbi protiv Islamske države, NATO je hteo da ih pošalje mnogo ranije. Ali, Berlin se usprotivio.

 "Dojče vele" navodi da je vlada u Berlinu, naime, najpre htela da reši spor sa Turskom koja je privremeno zabranila nemačkim parlamentarcima da posećuju NATO bazu u Indžirliku. Tu je stacionirano 250 vojnika Bundesvera, šest izviđačkih aviona tipa Tornado i jedna avio-cisterna. Turska je zabranila pristup bazi nemačkim poslanicima od trenutka kada je Bundestag usvojio Rezoluciju o genocidu nad Jermenima, počinjenom u vreme Osmanlijskog carstva.

Avioni NATO, a piloti svačiji

I tek kada je stiglo saopštenje nemačke vlade da rezolucija nije pravno-obavezujuća, nemački parlamentarci od početka oktobra ponovo mogu da posećuju bazu. Time su stvoreni uslovi da Vlade Nemačke ubuduće može da angažuje nemačke vojnike u posadi Avaksa za podršku koaliciji koja se bori protiv IS, a koju čini 60 država.

Avioni bi u misiju trebalo da poleću iz baze Konja u Turskoj. Cilj misije jeste da se poboljša slika situacije u vazduhu, kao i da se posade aviona koalicije bolje snabdeju informacijama o visoko-frekventnom vazdušnom prostoru u toj ratnoj oblasti. U Konji bi trebalo da bude stacionirano 50 vojnika, od kojih bi bilo 15 do 20 Nemaca. Ovom misijom, i NATO postaje deo međunarodne akcije protiv  Islamske države".

To znači da će Bundesver proširiti već postojeći mandat u akciji protiv Islamske države, a misija "avaksa" biće uključena u taj mandat koji će u decembru ove godine biti produžen. Pretpostavlja se da će mandat biti produžen do decembra 2017, o čemu će se narednih sedmica raspravljati i u Bundestagu.

Produženje i proširenje mandata nemačka vlada je obrazložila neprestanom pretnjom koju predstavlja Islamska država. Vlada je u predlogu produženja mandata naglasila da je nemačko učešće u borbi protiv Islamske države glavna tačka bezbednosno-političkog angažmana Nemačke u regionu. To je zapravo suprotstavljanje neposrednoj opasnosti za Nemačku, njene zemlje-saveznice u NATO i međunarodnu zajednicu", navodi "Dojče vele".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online