Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 21.11.2016.
21:12
Express.hr A

Kenedijeve je uništila kletva: Istoriju porodice obeležila je smrt, a evo ko ih je prokleo

Malo koja porodica je bila predmet tolikog obožavanja, a istovremeno toliko skandala i teorija zavera kao Kenedijevi.

Postoji i teorija o tome da je cela porodica ukleta jer, kako je napisao Edvard Klajn u knjizi "Prokletstvo Kenedijevih" zaista se postavlja pitanje zašto je uvek neko iz te porodice čim bi stigao do cilja morao da plati najvišu cenu.  

Postoji više teorija kako je kletva nastala. Prema jednoj, kletvu je na oca bivšeg američkog predsednika Džozefa Kenedija, koji je navodno bio beskruplozan čovek i antisemita, bacio jedan rabin.

Prema drugoj, prokletstvo seže i dalje u prošlost i pripisuju ga Tomasu Ficdžeraldu, pradedi Džona Ficdžeralda Kenedija sa majčine strane koji je "uznemirio duhove" u Irskoj.

Oni koji ne veruju u kletve misle da je ona izmišljena da bi se stalno držala tenzija u porodici koja je dala jednog predsednika Amerike, dva kandidata za predsednika i tri senatora.

Džozef Kenedi i njegova supruga Rouz imali su devetoro dece od koji je čak četvoro tragično stradalo. Godinama pre nego što su ubijeni Džon i Robert, život je izgubio njihov najstariji sin Džozef Kenedi Junior, u koga je porodica polagala političke nade i verovala da će upravo on postati predsednik Amerike.

Ali taj je plan prekinut je 1944. njegovom smrću. Poginuo je kao pilot u Drugom svetskom ratu. Bilo mu je 29. godina, a porodica nikada nije dobila njegovo telo. Četiri godine kasnije, takođe u avionskoj nesreći, poginula je sestra bivšeg američkog predsednika Ketlin. Stradala je u 29. godini života pri padu aviona u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali.

Druga sestra, Rozemari, godinama je patila od psihičkog poremećaja pa je na predlog lekara i uz pristanak oca 1941. podvrgnuta lobotomiji. Zahvat je potpuno onesposobio tada 24-godišnju devojku. Preminula je 2005. nakon više od 40 godina vegetiranja u mentalnoj instituciji.

Sedam godina pre ubistva Džona Ficdžeralda Kenedija njegova supruga Džeki Kenedi rodila je mrtvu devojčicu.

Godine 1963. dva dana nakon rođenja zbog problema sa plućima umro je njihov sin Patrik. Život su tragično izgubili i sinovi Roberta Kenedija. Dejvid Kenedi, koji se nikada nije oporavio od smrti oca, umro je 1984. od predoziranja kokainom, dok je drugi Robertov sin Majkl poginuo 1987. na skijanju u Aspenu. Imao je tek 39 godina.

Vožnja avionom bila je kobna i za jedinog sina bivšeg predsednika 38-godišnjeg Džona F. Kenedija juniora. On je u 1999. iz okruga Eseks za Nju Džerzi vozio mali avion. S njim u avionu bile su njegova žena i njena sestra. Dok su leteli nad Atlantikom, bila je noć i magla, Kenedi je postao dezorjentisan i srušio je avion u more. Niko nije preživeo nesreću.

Poslednja smrt u porodica dogodila se 2012. kada je Robertova druga supruga Meri Ričardson Kenedi počinila samoubistvo vešanjem.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2016. 21:46
О атентату је досад написано више од хиљаду књига, од којих већина оповргава званичну истину: да је убица, 24-годишњи Ли Харви Освалд председника уб-ио сам, да није имао помагача, а да је као убеђени марксиста (три године је живео у Совјетском Савезу) веровао да ће ако уб-ије председника – срушити амерички систем. И иначе склоним „теоријама завере” још од формирања своје нације, Американцима је убиство Кенедија највећа од свих, то је „мајка свих завера”. И данас је око 80 одсто њих уверено да је атентат све само не оно што је, после нешто мање од годину дана, утврдила председничка комисија са шефом Врховног суда Ерлом Вореном на челу. У осталим верзијама постојала су два атентатора, уб-иство су извршили агенти ЦИА на наговор потпредседника Линдона Џонсона, мафија због тога што је Кенедијев брат Роберт покренуо истрагу против њених кумова, КГБ, Фидел Кастро, директор ЕФ-Би-Аја Едвард Хувер... Састављена је чак и листа од 103 сведока који су „згодно” преминули или под сумњивим околностима извршили самоуб-иство.
Sreda 23.11.2016. 21:47
Ових дана, као прва ласта уочи полувековног помена, појавила се нова књига, која се од оних „завереничких” разликује по томе што са једне стране потврђује да није било завере, а са друге оспорава званичну верзију Воренове комисије (и комисије које су паралелно организовали ЦИА, Еф-Би-Ај, јавни тужилац Роберт Кенеди, Пентагон и Стејт департмент). Џејмс Рестон млађи (70), публициста са 16 књига (иначе син чувеног новинара „Њујорк тајмса” Џејмса Рестона), своје најновије дело насловио је „Случајна жртва: Џеј-Еф-Кеј, Ли Харви Освалд и права мета у Даласу”. У њој тврди да је најједноставније објашњење о атентату, оно његово, и најтачније: да Освалд није нишанио Кенедија, него да је хтео да уб-ије личност која је фаталног новембарског дана 1963. била на предњем седишту председничке лимузине – гувернера Тексаса Џона Конелија (који је том приликом рањен метком који је прошао кроз Кенедијев врат). Ову тезу Рестон је први пут изнео још 1988, у обимној (600 страна) биографији тексаског гувернера, томе је била посвећена и једна насловна страна познатог недељника „Тајм”, али није изазвала велику пажњу.
Sreda 23.11.2016. 21:48
Аутор се нада да овога пута хоће. Примедбе да подгревањем своје старе тезе жели да профитира уочи 50-годишњице, он је у четвртак, на промоцији књиге у вашингтонском „Вилсон центру” (чији је виши истраживач већ три деценије), одбацио објашњењем да пола века од атентата додуше јесте повод, али да су главни разлог за нову књигу –нове чињенице до којих је у међувремену дошао. Рестон, који има и трогодишње искуство војног обавештајца (тај посао обављао је и у иностранству), полази од Освалдовог такође трогодишњег службовања у војсци (био је маринац), из које је прво споразумно (часно) отпуштен, да би отпусница накнадно била преиначена у „нечасну”, што значи отказ уместо споразумног раскида. Ово друго у америчкој пракси и законима неких савезних држава има исти третман као и доказано кривично дело. По федералним прописима, нечасно отпуштени немају никакве бенефиције ветерана, а и забрањено им је поседовање ватреног оружја, што је овде једно од основних грађанских права.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online