Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
17:15
B. Božin - Vesti A

"Dojče virtšafts nahrihten": Tramp ima podršku Kremlja

Vazdušnim napadima u Siriji američki predsednik Donald Tramp je poslao jasan signal o predstojećem  političkom kursu SAD - za rat je odgovorna američka vojska, a ne tajne službe. Podrška za ovo, neočekivano dolazi iz Kremlja, pa je ruski predsednik Vladimir Putin svom američkom kolegi ponudio odgovarajuću podršku, piše nemački portal "Dojče virtšafts nahrihten".

Reuters, fotomontaža
Donald Tramp i Vladimir Putin

Prema tvrdnji ovog nemačkog portala, Trampova akcija imala je još jedan cilj - unutrašnju američku političku scenu. Jasno je da je Tramp od samog početka imao protiv sebe moćnog unutrašnjeg neprijatelja - tajne službe koje su podržavale Obamu i Klintonovu. Ministarstvo inostranih poslova je trenutno takoreći neupotrebljivo, jer sve važne pozicije moraju da se zamene novim ljudima.

Tajne službe su Trampa javno napadale i prozivale, pa i špijunirale. CIA je prethodnih godina preuzimala sve veću ulogu u američkoj politici, jer je vojska odbila zahtev Baraka Obame da uđe u otvoreni rat u Siriji, pa je on naložio tajnim službama da rat na Bliskom istoku vode preko armije plaćenika.

Rezultat je totalna propast: Libija, Irak, Avganistan i Sirija nisu postali američki sateliti, već su potonule u anarhiju.

Slab predsednik, poput Obame, organizaciji (CIA) je dao veliku ulogu, toliku da su pojedinci u njoj čak pomislili da imaju snage da svrgnu novog predsednika.

Tramp je od početka stavio do znanja da će u njegovoj vladi biti dosta mesta za vojsku. Ministri odbrane, unutrašnje bezbednosti, savetnik za bezbednost i njegov asistent su generali. Državni sekretar je bivši pripadnik Nejvi Sila (marinci - komandosi), a novi šef CIA dolazi iz elitne vojne škole Vest point.

Zbog toga je, piše "Dojče virtšafts nahrihten", lakše razumeti odluku o napadu na aerodrom u Siriji. Tajne službe treba da shvate da vojska od ovog trenutka preuzima kontrolu, a cela akcija je verovatno bila i usmerena ka tom cilju.

Što se tiče samog raketiranja, u oči upada nekoliko činjenica:
- udar sa 59 raketa naneo je samo simbolične štete i očigledno je da su SAD Rusiju pre napada upozorile šta je cilj
- akcija je očito bila dogovorena, jer ni Rusija ni Sirija nisu ni u jednom trenutku aktivirale protivvazdušnu odbranu
- sirijski avioni su već u petak ponovo poletali sa "uništenog" aerodroma u bazi Šajrat, a agencija TASS je objavila da je Rusija ponovo uključila moćne sisteme protivraketne odbrane.

Po navodima ovog portala bliži se završetak rata u Siriji, jer i SAD i Rusija imaju koristi od toga. Moskva hoće da što pre okonča ekstremno skup rat. Pritisak je sada na Asada, jer činjenica da su Rusi i Amerikanci sarađivali, potkopava njegov položaj.

S druge strane, Tramp bi dolaskom mira u tu zemlju sebi upisao izuzetno važan politički uspeh i usput poslao jasnu poruku Severnoj Koreji i Kini - napad je izveden upravo "između glavnog jela i slatkiša za vreme večere sa kineskim predsednikom Si Đinpingom", navodi "Dojče virtšafts nahrihten".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online