Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.04.2017.
10:04
rs.n1info.com, Vestionline A

Teza o "velikoj Albaniji": Umešane turske službe ili priča za domaću publiku?

Povodom sve češćih izjava o stvaranju "velike Albanije", premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su srpske službe bezbednosti "našle tragove" zajedničkog delovanja najmanje jedne strane službe sa obaveštajnim agencijama iz Tirane i Prištine. Vučić, međutim, nije otkrio detalje.

Reuters
Lični prijatelji: Edi Rama i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

"Nikad bolja saradnja lidera Srbije i Kosova"

Ujedinjenje Albanije i Kosova - ideja izgovrena prošle nedelje u Tirani, ponovljna u Prištini, podržana u Preševu - za predsednika Vlade Srbije to je dobro koordinisana akcija u kojoj, kaže, ima i elemenata "stranog".

- Naše službe našle su tragove delovanja jedne strane službe sa agencijama iz Albanije i Prištine. Ali to nije dovoljno, jer nije reč o jednoj od najvećih svetskih sila, i to nije dovoljno za ovakvo samopouzadanje koje dolazi od albanske strane - rekao je Vučić.

Takođe, mnogi domaći mediji u sredu su "razradili" Vučićeve reči, navodeći da širenje "velikoalbanskih ideja" stiže iz obaveštajnih službi Turske, koja, prema njihovim izvorima koji nisu objavljeni, "ima skrivene aspiracije da od dela teritorije Balkana stvori jako uporište".

A na koga i šta je stvarno mislio premijer kada je pominjao strane službe? Novinar Dejan Anastasijević veruje da je "Vučić razmišljao naglas".

- Cela njegova izjava je ličila na onu čuvenu pesmu Matije Bećkovića - reče mi jedan čovek, ne mogu ti reći što i gde, jer ako bih ti rekao - odmah bi znao koji je! - kaže Anastasijević.

Mimo stiha, Anastasijević dodaje da su Vučićeve teze o "stranim službama" i "velika Albanija" u slučaju albanskog premijera i kosovskog predsednika, samo termini za domaću publiku.

- Kosovo u svom ustavu ima zabranu pripajanja bilo kojoj zemlji, uključujući, naravno, i Albaniji i ta odredba nije slučajno stavljena u ustav - kaže Anastasijević.

I analitičari sa Kosova veruju da "velika Albanija" nije plan, kao i da je saradnja albanskih lidera i Vučića "nikada bolja".

- Imamo Edija Ramu koji je Vučićev lični prijatelj i predsednika Kosova Hašima Tačija koji radije telefonira Vučiću nego sto možda komunicira sa premijerom Kosova. Od posleratnog vremena, nije postojala bolja harmonija između političkih lidera Kosova i Srbije - rekao je Astrit Gaši, analitičar iz Prištine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online