Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.04.2017.
09:23
telegraf.rs, Vestionline A

Šef Misije OEBS-a odbrusio Rami i Tačiju: Promena granica neće biti!

Šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu smatra da promena granica na Balkanu neće biti, a da izjave Edija Rame ili Hašima Tačija treba da budu poruka Briselu da priče o integraciji regiona u EU treba da budu proraćene konkretnim koracima.

Tanjug
Dijalog Beograda i Prištine treba da vodi evrointegracijama

- Mislim da treba da bude jasno da promena granica u ovom regionu svakako nešto što je van nekog dnevnog reda, da to svakako nije pristup Evropske unije kada je reč o rešavanju političkih problema, tako da ovakve izjave, mogu vrlo lako da budu pogrešno protumačene i svakako nisu od pomoći, tako da mislim da moramo da budemo veoma jasni da granice ostaju onakve kakve jesu - rekao je Bratu.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu je rekao da su građani i njihovi predstavnici frustrirani dinamikom evropskih integracija, navodeći da nije sva krivica na Briselu, jer je odgovornost za procese delom i na liderima regiona.

Gostujući u emisiji Razgovor na RTK2, Bratu je rekao da izjave o nacionalnom ujedinjenu Albanaca vidi kao poruku Evropskoj uniji da je neophodno ubrzati proces integracije regiona u EU.

Za njega je briselski dijalog je mnogo više od razgovora Beograda i Prištine, to je deo regionalnog procesa stabilizacije, do koje se dolazi komunikacijom, kojom se rešavaju problemi i stvara poverenje.

Dijalog je važan i za proces evrointegracija i zato bi ga trebalo nastaviti, smatra Bratu.

- Hteli bismo da podstaknemo proces, da dijalog i dalje teče, hteli bismo da vidimo da sporazumi budu realizovani jer realizacija tehničkih sporazuma može da olakša uslove života građana - rekao je Bratu.

Bratu je naveo da komunikacija između Beograda i Prištine i dalje postoji, ali da nije na nivou kao ranije.

Zvanični Brisel bi sada trebalo da pomogne Beogradu i Prištini da prevaziđu razlike i započnu formiranje Zajednice srpskih opština, a OEBS je spreman da se uključi u proces izrade statuta i pruži tehničku i stručnu pomoć, dodaje šef ove organizacije.

- Ja verujem da postoji volja u Prištini da se započne ovaj proces pod određenim uslovima i postoji volja u Beogradu da se započne proces, ali pod neznatno drugačijim uslovima. Sada sa međunarodnim partnerima treba da iznađemo formulu koja će omogućiti otpočinjanje ovog procesa - istakao je Bratu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online